İnholland Yüksekokulu’nun HOGİAF Etnik Girişimcilik Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Gürkan Çelik, Hollanda’daki Türk girişimci sayısının 23 bine ulaştığını söyledi. Çelik, bu girişimcilerin Hollanda'ya katkısının yılda 2,64 milyar Euro olduğunu söyledi.

Türk girişimcilerin rakamsal boyutu ve Hollanda ekonomisine katkılarına ilişkin yaptıkları araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çelik, “Türklerde girişimcilik 1980'li yıllarda başlamış. 1980 yılında Hollanda ekonomik bir daralma yaşadı. Bu daralma geçimini elde etmek isteyen Türk isçilerini esnaflığa, girişimciliğe itti. Diğer bir ifade ile ülkedeki bu ekonomik daralma Türk girişimciliği serüvenini ortaya çıkardı. 1993 yıllarında Türk girişimcilerin sayısı 5 bin civarında idi. 2014 yılına gelindiğinde bu sayı 23 bine yaklaştı. Yani dörde katlandı” ifadesini kullandı.

YILDA 2,64 MİLYAR EURO KATKI

Gürkan Çelik, 23 bin Türk girişimcinin 67 bin dolayındaki insana istihdam olanağı sağladığını dile getirdi. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 yılına baktığımızda Hollanda'da 3 binin üzerinde yeni Türk girişimcisinin olduğunu görüyoruz. Bunların ekonomiye olan katkıları da haliyle katlanarak büyüyor. Türk girişimcilerin Hollanda ekonomisine katma değer katkısı yüzde bir. Yıllık bazda 2,64 milyar Euro. Toplam ciroları bu rakamın 3 misli.”

Türk girişimcilerin farklı sektörlere yöneldiklerini de aktaran Prof. Dr. Gürkan Çelik, “Güzel gelişmelerden bir tanesi de sektörler arası dağılımın farklılaşması. Yani Türkler artık Hollandalı girişimcilerle yarışır duruma geldiler. Avukatlıktan, sosyal ve sağlık sektörü hizmetlerine, inşaat sektörüne kadar farklı alanlarda yer alıyoruz. Bu durum aynı zamanda Türk girişimciliğinin Hollanda'daki geleceğinin ve sağlam adımlarla ilerleyişinin de çok güzel bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.