Rusya’nın St. Petersburg kentinde İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya'sına karşı savaşan gaziler için özel program düzenlendi. 9 Mayıs Zafer Bayramı’nın 70’inci yıl anısına düzenlenen programda tiyatro gösterileri ve şarkılar katılımcılardan tam not aldı.

St. Petersburg Uluslararası İşbirliği Derneği ve St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi tarafından organize edilen programa, II. Dünya Savaşı sırasında 3 yıla yakın bir süre Almanların muhasarası altında kalan erkek ve kadın gaziler katıldı.

Programın başında gazilerden bazıları kürsüye çıkarak, savaşta geçirdikleri zor günleri ve anılarını paylaştı. Kürsüde konuşan 90 yaşındaki gazi Valentin İpatov, ”Cephede zor günler geçirdik. Benimle beraber 45 arkadaşım vardı. Ama savaş sonunda sadece iki arkadaş kaldık. Onlar da bizler de, bu ülke için ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık.” ifadelerini kullandı.

Programda Rus-Türk Kültür Merkezi “Talant” Çocuk Kulübü gaziler için şarkı ve tiyatro gösterisi düzenledi. Önce Kalinka dansı yapan küçük çocuklar, gaziler için özel olarak şarkılar seslendirdi. Şarkıların ardından çocuk kulübü üyeleri, gazilere karanfil hediye etti. Müzik Kulübü’nün Türkçe şarkılarla renklendirdiği gecede, Türk mutfağının birbirinden leziz yemekleri ikram edildi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan St. Petersburg Gaziler Meclisi Başkanı Aleksandr Stankeviç, bu değerli günde gazileri hatırladıkları için Rus-Türk Kültür Merkezi’ne teşekkür etti. Stankeviç, “Burada, Leningrad muhasarasında yer alanlar, faşistlere karşı savaşanlar ve aynı zamanda kurtuluş savaşında yer alan gaziler bulunuyor. Bugünkü kutlama da onlar için yapıldı. O yüzden onların bugününü paylaşan herkese teşekkür ederim.” dedi.

St. Petersburg Uluslararası İşbirliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Margarita Mudrak, Rus-Türk Kültür Merkezi’nden gazilerle ilgili bir program geldiğinde nasıl yapacağımız üzerine çok düşündüklerini söyledi. Şehirde yüzlerce savaş gazisi olduğunu ve hepsini birden ağırlayamayacağımız için şehirdeki gazi derneğiyle irtibata geçtiklerini kaydetti.

Mudrak, “Gaziler ülkemiz için savaşan ve daha uzun yıllar yaşamalarını dilediğimiz fedakar insanlar. Çünkü birçoğu savaşlarda akrabalarını ve sevdikleri insanları kaybetti, bu yüzden onların hüzünlü olmalarını istemiyoruz. Hayattan daha fazla lezzet almalarını, etraftaki insanlarla daha fazla iletişime geçmelerini ve en önemlisi kendilerini evlerinde hissetmelerini istiyoruz. Çocukların sahne alması gazileri heyecanlandırdı. Türk mutfağının bu programda yer alması ise güzel bir jest oldu.” değerlendirmesinde bulundu.