Kazakistan'ın başkenti Astana'da yarın düzenlenecek Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Liderler Zirvesi'nden önce üye ülkelerin dışişleri bakanları bugün bir araya gelecek. Toplantıya Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da katılıyor. Sinirlioğlu'nun zirvede Kazak mevkidaşı Yerlan İdrisov ile başbaşa görüşmesi bekleniyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ev sahipliğinde yarın gerçekleşecek Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi V. Liderler Zirvesi'ne Türkiye'yi Meclis Başkanı İsmet Yılmaz temsil edecek. Zirveye; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in katılması bekleniyor.

Zirvede ana gündem medya ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişimin uluslararası ilişkilere etkisi ve üye ülkeler arasında bilgi paylaşımının arttırılması ele alınacak. Daha önce üye ülkelerin Astana’da yapılan medyadan sorumlu bakanlar toplantısında ele alınan ortak kanal kurulması ve eğitim bakanları toplantısında ortak tarih kitabının okutulması da liderlerin imzasına sunulacak.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 3 Ekim 2009'da Nahçıvan Anlaşması ile kuruldu. Birliğe; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye üye.