ABD'nin New Jersey eyaletinde hizmet veren Türk Kültür Merkezi (TCC) gönüllüleri, eyalet çapında görev yapan milletvekilleri, belediye başkanları, kamu görevlileri ve üst düzey bürokratlara iftar yemeği verdi.

Peace Island Institute (PII) ile TCC tarafından Hudson Nehri kıyısında bulunan Chart House’da ortaklaşa düzenlenen iftar programı, farklı dinlere mensup insanları bir araya getirdi.

New Jersey TCC Direktörü Oğuzhan Şentürk’ün sunuculuğunu üstlendiği programın açılış konuşmasını PII New Jersey Direktörü Ercan Tozan yaptı.

Ramazan’ın Müslümanlar için önemini anlatan Tozan, yaptıkları etkinliklerde diyalog, saygı ve insanların birbirini daha iyi anlayabilmesini amaçladıkların belirtti. Ramazan boyunca, Müslümanların oruçlu oldukların ve ellerinden geldiğince Kur’an-ı Kerim okuduklarını belirten Tozan, "Bu akşam buraya iftar yemeğini birbirimizle paylaşmak için geldik. Ramazan’da yapılan ibadetler ve Allah’a olan bağlılık artar. Bu ayda, Müslümanlar kendilerini daha çok kontrol eder ve sadaka verir. Peygamberimiz Hz. Muhammed, (SAV) oruç tutmanın sadece yemekten ve içmekten kaçınmaktan ibaret olmadığını, itici davranışlardan da uzak durulması gerektiğini söyledi. Umarım, Ramazan tüm dünyayı aydınlatarak, barış ve uyumluluğa (harmoni) vesile olur.” şeklinde konuştu.

Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi Bilim Dalı öğretim görevlisi hafız Hamza Bilgiç’in ezan okumasından sonra iftarlar açıldı.

SİZLERİN ARASINDA OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

İftarın hemen ardından bir konuşma yapan New Jersey Federal Başsavcısı Paul Fishman, birbirinden farklı insanların, siyasilerin ve kolluk kuvvetlerinin böyle güzel bir ortamda bir araya gelmesinin çok harika bir durum olduğunu söyledi.

Fishman, "Bugün burada Ramazan’ı bazı benzerliklerimizle birlikte kutluyoruz. Bu tarz etkinlikler, kolluk kuvvetleri ile toplum arasında bir güven oluşturuyor. Genel sorunlarımızı oturup konuşma fırsatı buluyor. Bu konuda daha yapacak işlerimiz var ama bugün bir araya gelmemiz bunun için atılmış bir adımdır. New Jersey genelindeki toplumun bu amaca ulaşmak için bir araya geldiği. Sizlerin arasında olmaktan gurur duyuyorum." şeklinde konuştu.

New Jersey Başsavcısı John Hoffman da bu tarz etkinliklerle bir araya gelmenin önemini anlattı.

İnsanların bir araya gelerek, mücadele edilmesi gereken konuları konuşma fırsatı bulduğunu kaydeden Hoffman, "Bir araya gelerek karşılaştığımız zorlukları konuşabiliyoruz. İletişim kurabilmek çok güzel birşey. Dostluk yemeklerinde bir araya gelebiliyoruz. Birbirimize daha saygılı olabiliyor, ilişkilerimizi konuşabiliyoruz. Oluşturulan bu ortamdan ve misafirperverliğinizden dolayı size minnettarım." şeklinde konuştu.

New Jersey Milletvekili Tim Eustace, PII ile TCC’nin yaptığı etkinlikleri övdü. İftar yemeğinde birbirinden değerli davetlinin yer almasının kendisini mutlu ettiğini belirten Eustace, kısa süre önce Türkiye’den geldiğini anlattı.

Türkiye’de çeşitli temaslarda bulunduğunu belirten Eustace, “Bu akşam sizinle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.” dedi.

Weehawken Belediye Başkanı Richard Turner ise yaptığı kapanış konuşmasında iftar yemeğinde siyasiler başta olmak üzere çok sayıda kamu görevlisini bir arada görmenin önemini anlattı. TCC’nin Ramazan etkinlilerini öven Turner, “Umarım önümüzdeki yıl bir daha düzenlersiniz. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

TCC'NİN ORGANİZASYONU HARİKA

ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’da verilen iftar yemeğine davet edilen Wahy-ud Deen Shareef ise TCC’nin düzenlediği organizasyonun ‘harika’ olduğunu söyledi.

Ramazan’ın Müslümanlar için önemli olduğuna değinen Shareef, “Ramazan’da yemeğinizi başkaları ile paylaşmanız çok önemlidir. Bu akşam burda bunu yapıyoruz. Etkinliğe vesile olan herkese teşekkür ederim.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

TCC Direktörü Şentürk, amaçlarının Türk kültürünü ve İslam dinini iftar programı sayesinde Amerikalı dostlara anlatmak olduğunu söyledi. Şentürk, “Bu gibi etkinliklerde farklı dinlere mensup insanlar, eyalette görev yapan siyasiler, bürokratlar ve Müslüman toplum liderleri bir araya gelme fırsatı buluyor. İnsanların Ramazan dolaysıyla bir araya gelmesi bizi ayrıca mutlu ediyor.” diye konuştu.

Programa New Jersey milletvekilleri, Carmelo G. Garcia, Marliene Caride, Raj Mukherji, Tim Eustace, Angelica Jimenez katıldı.

Yemekte ayrıca Weehawken, Cliffside Park, Little Ferry, Wallington, New Milford, Kearny, Old Tappan, Saddle Brook, Westwood belediye başkanları da hazır bulundu.

New York’un seçkin müzisyenlerinden Amir Vahab, program boyunca birbirinden güzel eserlerle katılımcılara müzik ziyafeti sundu.