Everest Dağı’na tırmanırken dağda depreme yakalanarak mahsur kalan turizmci Ufuk Yünlü, başkent Katmandu’daki Meridyen Türk Okulu'nda ağırlandı. Yünlü, ülkedeki Türk okulunun varlığını Samanyolu Televizyonu'nda yayınlanan Ayna programından öğrendiğini belirtti. Türkiye'deki arkadaşlarının sosyal medya üzerinden 'Türk okuluna git tavsiyesi' verdiğini belirten Yünlü, dağdayken kendisine Türk okulunda görev yapan Fatih Doğan adlı öğretmenin ulaştığını anlattı.

Yünlü, 18 Nisan’da tırmanışa geçtiği Everest’te, 26 Nisan’da Nepal’ı vuran 7.9 büyüklüğündeki depremde ölümden döndü. Aslen Kuşadalı olan turizmci Yünlü, Nepal’ı vuran deprem sonrasında ana kampa gidemeden dağda mahsur kalmıştı. Zorlu bir süreçten sonra başkent Katmandu’ya dönen Yünlü, soluğu Türk okulunda aldı.

Türkiye bugün dönen Yünlü, dönüş öncesinde Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuştu. Yünlü, büyük bir felaketin eşiğinden döndüklerini söyledi. İniş sırasında patika dağ yolunun belli noktalarda hasar görmesinin inişi daha da zorlu ve tehlikeli hale getirdiğini dile getiren Yünlü, özellikle dağ köylerindeki evlerin hasar görmesinin kalma problemine yol açtığını belirtti.

İNİŞTE DEPREME YAKALANDIK

Turizmci Yünlü, dağa tırmanışta 5 bin 100 metre yükseklikteyken kendisinin şiddetli baş ağrısı ve mide bulantısı rahatsızlığı olması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. 26 Nisan’da inişe geçtikten bir buçuk saat sonra depreme yakalandıklarını kaydeden Ünlü, sarsıntıyla birlikte çevredekilerin koşuşturduğunu ve dağda büyük bir panik yaşandığını anlattı. Depremle birlikte yol güzergahında bulunan dağ köylerindeki evlerde de önemli hasar olduğunu dile getiren Yünlü, ancak inişte rastladıkları başka bir köydeki restoranda kalmak için yer bulabildiklerini ifade etti.

Yünlü, inişin ikinci gününde 3 bin 600 metreden 2 bin 800’e inmeyi planladıkları sırada bu defa da şiddetli artçı bir depremle sarsıldıklarını söyledi. Yünlü, bu gelişme üzerine geceyi daha aşağılardaki bir köyde yaklaşık 10 kişiyle birlikte aynı çadırda geçirmek zorunda kaldıklarını aktardı.

İniş sırasında geldikleri yolların hasarlı olduğunu gördüklerini belirten Yünlü, patika yolların birçok noktasında yarılma, toprak kayması ve taş düşmesi gibi hasarlar oluştuğunu, bunun da inişi daha da tehlikeli hale getirdiğini bildirdi.

NEPAL'DEKİ TÜRK OKULUNU, AYNA PROGRAMINDAN ÖĞRENMİŞTİM

Dağda mahsur kalan ve kalacak yer bulamayan Yünlü'nün Katmandu'daki Türk okulunu bulması ise ilginç olmuş. Nepal'de Türk okulunu olduğunu daha önce bildiğini söyleyen Yünlü, bunu Saim Orhan’ın hazırlayıp sunduğu Ayna programda öğrendiğini dile getirdi.

Yünlü ancak, Ayna programından öğrendiği Türk okulunun ismini ve yeri hakkında ise bir bilgisinin olmadığını kaydetti.

TÜRKİYE'DEKİ ARKADAŞLARIM, 'TÜRK OKULUNA GİT' DEDİ

Deprem olduktan sonra Türkiye'deki arkadaşlarının Facebook üzerinden Türk okulu hakkında kendisine bilgi gönderdiğini aktaran Yünlü, internet bağlantısı olmadığı için mesajları okuyamadığını söyledi.

İnternet bağlantısına ulaştıktan sonra Facebook'taki mesajlarını kontrol ettiğini belirten Yünlü, arkadaşlarının kendisine Meridyen Türk Okulu'na gitmesini istediğini ifade etti.

DAĞDAYKEN BENİ, FATİH ÖĞRETMEN TELEFONLA ARADI

Türk okulunda öğretmen olarak çalışan Fatih Doğan'ı bulmasıyla ilgili mesajı okuyan Yünlü, daha sonra yaşadıklarını ise şöyle anlattı: "10-15 dakika kadar sonra bilmediğim bir Nepal numarası beni aradı. Fatih bey olduğunu söyledi. Türk okulunda öğretmen olduğunu söyledi ve orada bulunan bir Nepalliye verdim telefonu. Nepalliye yeri tarif etti. Nepalli de bana yeri tarif etti. Taksiye binip buraya geldim. Bir bakıma bu şekilde kurtulmuş olduk."