Nepal depremi sonrası Meridyen Türk Okullarında misafir olan Nepalliler, ülkeyi terk etmeyen Türk öğretmenlere minnettarlıklarını dile getirdi.

Son 80 yılın en şiddetli depreminin bilançosu gün geçtikçe artarken, Nepal İçişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre ölü sayısı 5 bini aştı. Nepal Başbakanı Sushil Koirala, yaralı sayısının 8 bine yaklaştığı depremde, hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 10 bini bulabileceğini açıkladı.

2002’den bu yana Nepal’de faaliyet gösteren Meridyen Türk Okulları ise depremin ilk gününden itibaren Nepallilerin yardımına koştu. Ülkeyi sarsan depremden etkilenen çok sayıda Nepalliyi Türk okulu misafir etti. Çok sayıda Katmandulu, okulun konferans salonunda yatıp kalkıyor.

Türk okuluna sığınan Nepallilerden Sita Ghimire, deprem sırasında birçok evin hasar görmesi üzerine korkuya kapıldıklarını ve daha güvenli olması nedeniyle Türk okulunu tercih ettiklerini söyledi. Suman Das isimli bir başka Nepalli ise can güvenliği için daha geniş bir alana çıkmak zorunda kaldıklarını anlattı. Das, kendilerine yardımcı olup kapılarını açtığı için Türk okulu idarecilerine minnettarlığını ifade etti. Depreme evdeyken yakalandıklarını anlatan Sarita Tamang da güvenebilecekleri yer olarak Türk okullarını gören Nepalliler arasında.

ÜLKEYİ TERK ETMEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

Ülkenin zor günlerinde Nepal halkına yardımda bulunmayı önemli bir görev bildiklerini dile getiren okul idarecilerinden Fatih Doğan, kapılarının imkanlar ölçüsünde deprem mağdurlarına her zaman açık olduğunu ifade etti. Nepal’de 4 yıldır Türkçe öğretmenliği yapan Doğan, depremin ardından burada kalmaya devam etmelerinin Nepallileri şaşırttığını söyledi. Doğan, bir Nepalli’nin ‘ülkeyi terk etmeyerek bize destek olduğunuz için teşekkür ederiz’ dediğini aktardı.

Nepal Meridyen Türk Okulları Genel Müdürü Halil Çınar, depremdeki asıl yıkıntının başkent Katmandu dışındaki yerlerde olduğunu belirtti. Depremin çok şiddetli olduğuna dikkat çeken Çınar, "Biz bile hala şoktayız. Yeni yeni bu şoku atlatmaya çalışıyoruz. İlk günden itibaren buradaki Türk öğretmen arkadaşlar, okullarda sorun olmadığı için buraya yerleşti." dedi.

30'DAN FAZLA TÜRK MİSAFİRİMİZ OLDU

Depremle birlikte Türk turistleri ve Nepallileri misafir ettiklerini dile getiren Halil Çınar, "Elimizden geldiğince onları en iyi şekilde ağırlamaya çalıştık. 30’u aşkın Türk misafirimiz oldu. Mutfağımızdaki malzemeleri onlarla paylaşarak bu acıyı birlikte atlatmaya çalıştık." diye konuştu.

Türk okulunda çalışan fen bilgisi öğretmenlerinden Fırat Meço ise "Korkuyu üzerimizden attık. Şu anda kime ne faydamız dokunur, onun peşindeyiz." açıklamasında bulundu.

Katmandu’da okuyan Türk öğrencilerden Nuri Koç da depreme evde yakalandıklarını belirtti. Koç yaşadığı korkuyu şöyle özetledi: "Deprem sallayınca korkudan hepimiz dışarı kaçtık, korktuk bayağı... Daha sonra Türk okuluna sığındık."