Güney Afrika Bilim ve Teknoloji Bakanı Naledi Pandor, 1948-1994 yılları arasında beyaz üstünlüğüne dayalı Apartheid rejimiyle yönetilen ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarının ırksal ayrımcılığın yerleştirdiği ezberleri bozduğunu söyledi. ‘Artık siyah öğrenciler matematik ve fen olimpiyatlarında madalyalar alıyor’ dedi.
Ülkesindeki Türk girişimci ve eğitim gönüllüleriyle buluşan Pandor Türk okullarının beyaz üstünlüğüne dayalı ırkçı ve ayrımcı Apartheid rejiminin “Siyahlar matematik ve fende başarısız olur” anlayışını yıktığını söyledi.

Pandor, Güney Afrika’nın en büyük kenti Johannesburg’daki Nizamiye Külliyesi’ni ziyaret etti. Türkler tarafından kurulan ve içerisinde Edirne’deki Selimiye Camii model alınarak inşa edilmiş bir ibadethane, konferans salonu, okul, sağlık ocağı ve çarşı bulunan kompleksi gezen bakan, gördüklerinden etkilendiğini gizlemedi. Burada Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Güney Afrikalı kadın siyasetçi, “Nizamiye, İslam dininin toplumu nasıl inşa ettiğinin, insanları nasıl bir araya getirdiğinin en güzel örneği olarak karşımızda duruyor. Bu camiyi inşa ederek, İslam’ın en güzel değerlerini ve ruhunu ülkemize getirenlere çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM MUHTEŞEM

Oğlu ve geliniyle gerçekleştirdiği ziyarette kendisine Türk halısı ve vazo hediye edilen Bakan Pandor, yaptığı teşekkür konuşmasında ise Türkiye’den gelen işadamı ve eğitimcilerin ülkesine eğitim alanında yaptığı katkıları öve öve bitiremedi. “Irkçı rejimin bize en büyük zararı eğitimde oldu. Siyahlar matematik ve fen eğitiminden mahrum bırakılmıştı ve bu alanlarda başarısız olacakları anlayışı hâkimdi. Bugün görüyoruz ki, Türk Star Okulları farklı ırklardan insanları aynı okulda toplamış. Siyah öğrenciler de matematik ve fen bilimlerinde çok büyük başarılara imza atıyor; uluslararası bilim olimpiyatlarında altın madalyalar kazanıyor. Türk okulları siyahlar hakkındaki geleneksel anlayışı yıkarak, genç nesillere verdiği muhteşem eğitimle ülkemizin geleceğine büyük katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

BU İNSANLARDA ‘HİZMET ANLAYIŞI’ VAR

Daha sonra da öğrencilere dönerek, “Sizlere ortağımız ve arkadaşlarımız olan Türkler çok büyük imkânlar sağlamışlar. Bu insanlar sadece kendi ülkelerini kalkındırmıyor. ‘Hizmet’ anlayışı ile bütün imkânlarını seferber ederek gelmiş, bizlerin zayıf olduğu alanlarda paylaşma ruhuyla bizim nesillere sahip çıkıyorlar. Zaman israfı yapmayın, içkiden, uyuşturucudan, size faydası olmayan arkadaşlıklardan uzak durun. Sadece eğitiminize odaklanın. Bu okullardan yetişen bilim adamları olarak ülkenize hizmet edin.” dedi. Güney Afrikalı bakan, Türk okulları idareci ve öğretmenleri ile öğle yemeği yedikten sonra kompleksten ayrıldı.