Romanya'daki Türk okulu öğrencisi Şerban Dragoş, tıp alanında yaptığı buluşu ile önemli bir başarıya imza attı. Dragoş’un geliştirdiği proje ile beyindeki tümörün iyi veya kötü huylu olduğu; biyopsi yapılmadan (beyinden parça alınmasına gerek kalmadan) birkaç dakikada kolaylıkla öğrenilebiliyor.

Geçtiğimiz hafta Bükreş'te gerçekleştirilen ‘İlk adım – FirStep’ Ulusal Bilim ve Teknoloji Yarışması'nda birinci olarak altın madalya almaya hak kazanan proje yaklaşık 6 ay süren çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Proje sahibi Şerban Dragoş, Uluslararası Köstence Bilgisayar Lisesi'nde (ICHC) basın toplantısı düzenledi. Romen basınında geniş yer bulan buluş "Medikal devrim, Romen öğrenci biyopsiye gerek duymadan kanser teşhisi koyabiliyor" başlıkları ile verdi.

Yapay zeka algoritması ile geliştirdiği bilgisayar programı sayesinde, kanserli olduğundan şüphelenilen kitle ile ilgili manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (CT) sonuçlarını analiz ederek birkaç dakika içerisinde kesin sonuçları elde edebildiklerini belirten Dragoş, bu uygulama ile biyopsiye gerek kalmayacağını açıkladı. Dragoş, “MR ve CT sonuçlarının fotoğrafsal analizlerini matematiksel istatistik kullanarak birkaç dakikada yüzde 90 kesinlikte öğrenebiliyoruz. Bu projenin artısı şu: Beyindeki tümörün iyi huylu veya kötü huylu olduğunu hiçbir ağırı hissetmeden biyopsi yapmadan çok kısa sürede tespit edebiliyoruz." dedi.

Programın şimdilik sadece beyin tümörleri için analizler yapabildiğini, yapılacak geliştirmelerle diğer kanser türlerini de tespitte de kullanılabileceğine dikkat çeken Dragoş, buluşu ile ilgili patent başvurusunda da bulunmuş.

Türk okulu öğrencisi Şerban Dragoş, 2013 yılında ayağında çıkan bir kemik tümörü sonrası ameliyat geçirdiğini ve biyopsi raporunu almak için bir aydan fazla beklemek zorunda kaldığını bu nedenle geliştirdiği bu buluşla aylar yerine birkaç dakikada sonucun kolaylıkla öğrenilebilmesini amaçladığını dile getirdi.

Şerban Dragoş, mayıs ayında ABD'nin Houston şehrinde gerçekleştirilecek olan lise düzeyinde dünyanın en büyük uluslararası proje yarışması olan ISWEEP'te "Çevre sağlığı ve hastalıkları önleme” kategorisinde yarışacak.

Dragoş, geçtiğimiz yıllarda da biri ISWEEP olmak üzere 3 uluslararası olimpiyatta iki bronz ve bir de gümüş madalya kazanmıştı.

Romanya'daki Türk girişimciler tarafından açılan Lumina Eğitim Kurumları bünyesinde 11 okul faaliyet gösteriyor.