Türk-Rus işbirliğini yürütmek üzere iki ülkenin devlet başkanları tarafından imzalanan protokol gereği kurulan komisyonlar, görev dağılımı sonrası ikili toplantılarını yapmaya başladı. İki ülke iş dünyasının yanı sıra kanaat önderleri, akademisyenler, bilim insanları, sanatçılar ve sporcuların katılımı ile Türk ve Rus sivil toplum kuruluşlarını yakınlaştırmak ve işbirliği yapmalarını sağlamayı amaçlayan ‘Toplumsal Forum’ bünyesinde ‘Türk-Rus Eğitim Bilim Komisyonu’ kuruldu.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın da üye olarak seçildiği ve katıldığı ‘Türk-Rus Eğitim ve Bilim Komisyonu’ Moskova’da ikili işbirliği yapmak üzere toplandı. Toplantıda iki ülke arasındaki eğitim ve bilim alanında yapılması planlanan proje ve işbirlikleri görüşüldü.

Türk tarafından Komisyon Başkanı Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, komisyon üyeleri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ademoğlu, Ankara Üniversitesi AVRUDAM Müdürü-Komisyon Sekreteri Doç. Dr. Taşansu Türker ve Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği Başkatibi Mehmet Akif Koç’un katıldığı toplantıya Rus tarafından ise üst düzey yönetici, Rektör ve akademisyenler katıldı.

İKİ ÜLKE ARASINDA EĞİTİM VE BİLİM ALANINDA İKİLİ İŞBİRLİĞİ KARARI ALINDI

Moskova’da gerçekleştirilen toplantıda Türkiye ve Rusya arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, ortak programlar, araştırma projeleri, kültürel sanatsal ve sportif faaliyetlerin de yer aldığı işbirliklerinin yanında, Rusya’da Türkçe, Türkiye’de Rusça öğrenimi, diploma denkliği ve diğer bürokratik sorunların çözümü, Teknokent işbirliği gibi konular ele alındı.

REKTÖR PROF. DR. KİBAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ VE ADANA’YI TANITTI

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar toplantıda Çukurova Üniversitesi hakkında bilgi vererek, Adana ve Çukurova Üniversitesi’ni anlattı. Çukurova Üniversitesi’nin yabancı öğrencilere tanıdığı imkân ve olanakları Rus Heyetine anlatan Rektör Prof. Dr. Kibar, dünyanın sayılı kampüslerinden biri olan Çukurova Üniversitesi’nin birçok uluslararası üniversite ile de işbirliği çalışması yaptığını vurguladı.

Toplantıda 2015 sonbaharında Türk ve Rus Üniversitelerinin eğitim, araştırma-geliştirme ve uluslararasılaşmadan sorumlu yöneticileri ve akademisyenlerinin katılacağı bir yükseköğretim çalıştay ve fuarı düzenlenmesi kararı alınırken, 100 kadar Türk ve Rus öğrencinin karşılıklı olarak dil, kültür, tarih, siyaset ve benzeri konularda yaz okulları düzenlemek suretiyle değişiminin sağlaması da yapılan ikili görüşmelerle karara bağlandı.