Rusya’nın başkenti Moskova’da sergilenen arşiv belgeleri, Türk-Rus ilişkilerinin 15.yüzyıl’da başladığını kanıtladı.

Moskova’daki Rusya Federal Arşiv Ajansı (Rosarhiv) binasında açılan “Arşiv Belgeleriyle Moskova-İstanbul İlişkileri Tarihi (XV.-XVIII. Yüzyıl Başlangıcı) Sergisi” adlı sergide Rus ve Osmanlı padişahlarının çeşitli yazışmaları ve belgelere katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Rosarhiv işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi törenle açıldı. Serginin açılışında Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal ve Rosarhiv Genel Müdürü Dr. Andrey Artizov hazır bulundu.

Rosarhiv’den yapılan açıklamaya göre, serginin amacı Türkiye ve Rusya arasında diplomasi, kültür ve ekonomi ilişkilerinin nasıl başlayarak geliştiğini ortaya koymak. 15. yüzyılda Karadeniz’den ticaret yollarıyla başlayan ilişkilerin 15. yüzyılın ikinci yarısında resmen başladığına işaret eden Rus arşiv görevlileri, “Bunun nedeni Rusya ve Türkiye arasında ortak sınırın olmaması idi. Bu yüzden resmi diplomasi ilişkiler geç başladı....Rusya ve Türkiye’deki arşiv belgeleri, iki devletin daha önceler ticari ilişkilerin kurulmasından yana olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

Sergide, Rus ve Osmanlı padişahlarının yazışma, elçilere sunulan güven mektupları ve çeşitli belgeler de katılımcıların ilgisine sunuldu. Rusya’nın İstanbul Elçisi Pyotr Tolstoy’un (1702-1714) faaliyetlerini anlatan belgeler ise serginin en fazla ilgi gösterilen bölümü oldu.