Rusya’nın ünlü mizah yazarı, eleştirmen ve standupçı Mihail Zadornov, Moskova’da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi’nin ikili kültürel ilişkilerin tohumunu attığını ve bol bereket vermesi için sürekli sulanması gerektiğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Zadornov, Türkiye’nin eski Hırvatistan anıtlarını koruduğunu ifade etti.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Zadornov, Türkiye’nin tarih ve kültürüyle ilgili kitap yazmayı planladığını anlattı. Ünlü yazar, “Tarihi çok seviyorum. İnsanoğlu olarak hepimiz akrabayız. Eserlerimde bunu kanıtlamaya çalışıyorum. Esas arkeolojik kazılara ilgi duyuyorum. Türkiye eski uygarlıkların vatanı. Dolayısıyla Türkiye’ye gidip gördüklerim hakkında kitap yazmak istiyorum.

Rusya’da popüler yazarım. Bana güveniyorlar. Amacım yeni nesle Türkiye’yi böyle tanıtmak. Gençlerin Türkiye ve başka ülkeler ile ilgili bilgisi az. Bilginin yanı sıra ilgileri de az. Rusların Türkiye hakkında eski medeniyetler ülkesi olarak ilgisinin olmasını istiyorum. Deniz, tatil..bunlar tamam. Ama Türkiye’de görülmesi gereken çok önemli tarihi yerler var. Şahsen Türkiye’nin kültürü ve tarihi benim için önemli! ” dedi.

TÜRKLER TARİHİ ESERLERİ GÖZBEBEĞİ GİBİ KORUDU

Türklerin eski Hıristiyan eserlerini iyi korumadığı yönünde basında çıkan iddiaları yalanlayan Zadornov, “Tam tersi bu eserleri günümüze kadar koruduğu için Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Örneğin İstanbul . Orada Ayasofya başta olmak üzere çok sayıda eser, anıtlar muhafaza edilmiş bulunuyor. Rus knyazlarının (beylik) dokunduğu eserler bile sapasağlam duruyor İstanbul’da. Asıl barbarlık Haçlı seferleri sırasında yapıldı. Onlar Doğu’da zenginlikler ararken her şeyi talan etti, kırdı, dağıttı, yağmaladı. Onlar yer yüzüne kötülükler getirdi. Çok sayıda Hıristiyan da Haçlıların bu vahşetlerini görünce din değiştirdi. Günümüzde de Amerika savaşlar sayesinde para kazanıyor. Herkesi bir birine düşürüyor. Nifak tohumları ekiyor. Bugün batı dünyası Hristiyanlıkla alakası olmayan davranışlarda bulunuyor. Hazreti İsa’nın öğrettiğinin aksine davranışlarda bulunuyorlar...Türkiye’de Ortodoksların görmesi gereken çok zengin tarihi yerler var. Örneğin Kapadokya.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk-Rus Kültür Merkezi’nin faaliyetlerini çok olumlu bulduğunu ifade eden Zadornov, “Türkiye ve Rusya için bugün güzel fırsatlar var. Rusya’da çocuklar bazı okullarda Türkçe öğreniyor. Ortak etkinlikler yapılıyor. Rus çocuklar Türkiye’yi nasıl tasavvur ediyor diye resim çiziyor. Kültürel ilişkilerimiz böyle artıyor. Politika gerçek olmayan şey. Bugün kültürden konuşalım. İkili kültürel ilişkileri artırmak için Sovyet tecrübesinden yararlanmakta fayda var. Çeşitli halkların kültür haftası programlarını organize etmek. Örneğin Türk yazarları Rusya’ya, Rus yazarları da Türkiye’de ağırlamak. Bence halklar arasındaki ilişkileri kültürel isimler, kişiler kurmalı. Örneğin Türk-Rus Kültür Merkezi’nin faaliyetleri. Merkez tohumu ekti, şimdi su vermek lazım ki ürün bol bereket versin.” değerlendirmede bulundu.

ATATÜRK BÜYÜK ŞAHSİYET

Sovyet döneminde ikili ilişkileri hatırlatan Rus yazar, “Atatürk büyük şahsiyet. Çünkü halk seviyor. Siyasi taraftan değil halk sevgisi tarafından olaya bakıyorum...Eski çağlarda Rus devleti kurulurken batıdan ziyade Müslümanlarla iyi ilişkiler içindeydi. Eski Rus devletinin Hıristiyanlığı daha kabul etmediği dönemler idi. Hatta bazı isimler Müslüman ismi idi. Askeri birliklerde Müslüman kökenli askerler de vardı. Bugün batı İslam ve Hristiyanlar arasında nifak tohumu ekiyor. Örneğin Fransa’da Charlie Hebdo dergisi. Rusların çoğu bu olayı sadece kınamadı, ayrıca sert ifadeler bile kullandı internet bloglarında. Batıya göre bu demokrasi! Hayır bu halklar arasında kavgayı körüklemekle para kazanmak. Rusya dinler arası dostluğa önem veriyor. Volga nehri kıyısında Tatarlar ve Ruslar arasındaki güzel diyaloglar buna örnek.” dedi.