AK Parti’ninmeclis çoğunluğunu kaybetmesinin yankıları Romanya medyasında sürüyor. Yeni süreçle ortaya çıkan belirsizliğe işaret eden gazeteler, ülkenin liberal-demokratik bir zemine kavuşmasının önemine vurgu yapıyor.

İzmir’de öğretim üyeliğini sürdüren Dragoş Mateescu, seçim sonuçlarını contributors.ro sitesindeki köşesinde değerlendirdi. ‘Yeni Türkiye doğuyor mu?’ başlıklı yazısında Dragoş Mateescu, sonuçları ülkede derin değişikliklere yol açabilecek, görülmemiş karmaşık bir sürecin başlangıcı olarak yorumluyor. Mateescu yazısında yeni parlamentoyu bekleyen görevleri şöyle sıralıyor:

"Liberal demokrat bir anayasanın yapılması, yeni anayasanın kültürel çeşitliliği tanıması, eğitim sisteminde reforma ve liberalleşme, yargı bağımsızlığına zemin hazırlayan yasal değişiklikler, ifade özgürlüğünü garanti eden birincil ve ikincil tedbirler ve yolsuzluk dosyalarının yeniden açılması"

Realitatea haber sitesi, ‘Erdoğan nasıl bir tiyatro oynuyor?’ sorusuna cevap aradığı analizde, sonuçların, yetkilerini genişletmek isteyen Erdoğan için kötü bir haber olduğunu kaydediyor. Analiz haberde, Erdoğan’ın otoriterlik savrulmalarına rağmen, istikrarını koruyabilen Türkiye için önümüzdeki yakın gelecek ise ‘belirsiz zamanlar’ olarak değerlendiriliyor.

Gandul’da yayınlanan ‘Seçimlerden sonra belirsizlik, Erdoğan’ın yenilgisi nasıl görünüyor?’ başlıklı analizde, beklentilerin altında çıkan sonuçların AKP’yi etkileyeceği belirtiliyor.

Artık Türkiye’nin yol ayrımında olduğuna vurgu yapan Deutsche Welle (DW) ise "Türkiye, modernleşmeyi getiren AB üyeliği hedefinden sapacak mı; yoksa siyasi ve ekonomik aklın yolundan mı gidecek?" diye soruyor. DW, "Eğer Avrupa’nın evrensel değerlerinden uzaklaşırsa, çatışma bölgesinin kıyısında bir ülke olarak Türkiye, Erdoğan’ın fazlasıyla yücelttiği Osmanlı'ya Avrupa’nın taktığı ‘Boğazın hasta adamı’ rolünü yeniden üstelenecektir." ifadelerini kullanıyor. Yazıda ayrıca, ‘AK saltanatın’ bitişiyle, ülkenin hafif bir rahatlama yaşadığı kaydediliyor.

Cotidianul gazetesi ise yenilgi sonrası Erdoğan’ın üslubuna vurgu yaptığı haberinde, "Yazılı açıklamasında Erdoğan, kampanya sürecindekinin aksine uzlaşmacı bir dil kullanarak, siyasi partileri halka karşı sorumlu olmaya çağırdı." ifadelerine yer verdi.

"CİCİ ÇOCUK, ERDOĞAN’I NASIL TÖKEZLETTİ?"

Europa Libera radyosunda yayınlana iki farklı analizde ise Erdoğan’ı yenilgiye götüren sebepler üzerinde duruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir mitinginde Demirtaş için kullandığı cici çocuk söylemine atgen ‘Cici çocuk, Erdoğan’ı nasıl tökezletti?’ başlığı ile verdiği analizinde ayrılıkçı-milliyetçi söylemden sıyrılan HDP’nin milli sorunlarla ilgilenmeye başlamasının başarıyı getirdiğine vurgu yapıldı.

Diğer analiz yazısında ise, "Erdoğan’ın başkanlık cumhuriyetine dönüştürme hedefi bertaraf edildi." ifadeleri kullanıldı. Bükreş’e de mesaj verilen değerlendirmede, "Bir ipi çok gerersen bir yerde kopar." hatırlatması yapıldı. Yazıda ayrıca, Erdoğan’ın başlangıçta ülkenin kalkınmasına katkı verdiği, ama zaman ilerledikçe sağı solu komplolarla suçlayarak otoriterliğini güçlendirmeye kakıştığı notu düşüldü.

Seçimlerin ekonomiye yansımasına değinen Adevarul gazetesi ise ‘Türk öder’ Romen atasözüne atıf yaptığı haberinde, ‘Seçimleri Türkler ödedi; lira dibe vurdu' ifadelerine yer verdi.

Hotnews haber sitesi, istikrarsızlık sürecine girildiği değerlendirmesini yaparken, Pro TV, "Erdoğan’ın aldığı yenilgi TOMA üreticisi firmayı vurdu. Hisseleri sert düşüş yaşadı." kaydını düştü.