Türkiye’deki yükseköğrenim kurumları, Almanya’da üniversite hayalini gerçekleştiremeyenler için cazip imkanlar sunuyor.

Academy – Verein für Bildungsberatung e.V. adlı eğitim kurumunun düzenlediği eğitim fuarına katılan üniversiteler; Türkiye, Bosna Hersek ve Polonya’da yükseköğrenim hakkında bilgi verdi. Bu üniversitelerin çoğu, ikili anlaşmalarla iki farklı ülkede iki farklı bölümü aynı anda bitirme imkanı sunuyor.

Türkiye’de çok sayıda üniversite, Almanya’da üniversite hayalini gerçekleştirmeyenler, istediği bölüme giremeyenler ya da yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyenler için birbirinden cazip imkanlar sunuyor.

Academy-Verein für Bildungsberatunge.V. adlı eğitim kurumunun, Hamburg, Duisburg ve Stuttgart kentlerinde düzenlediği eğitim fuarına katılan Türkiye, Bosna Hersek ve Polonya’dan devlet ve vakıf üniversiteleri, bulundukları ülkelerin yükseköğrenim imkanları hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de yükseköğrenim görmek isteyenler Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS), Almanya’dan alınan lise diploması Abitur veya Fachabitur gibi Türkiye’nin Batı Avrupa Lise Açık Öğretim Diploması ile üniversite hayalini gerçekleştirebiliyor.

Türkiye’de özellikle büyük şehirlerdeki köklü devlet üniversiteleri sadece YÖS ile öğrenci alırken Anadolu’da çok sayıda devlet ve vakıf üniversitesi not ortalaması ilede öğrenci alımı yapıyor. Öğrenci alımıyla ilgili her üniversitenin farklı uygulaması olabiliyor.

Hamburg’daki eğitim fuarını Academy-Verein für Bildungsberatunge.V. ile birlikte organize eden Alsterring Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hakan İçten üniversite hayalinin Almanya ile sınırlı olmadığına dikkat çekerek, “Buradaki öğrencilerin bilgilendirilmesi için Türkiye, Bosna-Hersek ve Polonya’dan üniversiteleri ayağına getirdik.” dedi.

Uzun yıllardır eğitim hizmetinin içinde olduklarını kaydeden İçten, kurum olarak YÖS ve Batı Avrupa Lise Açık Öğretim Diploması almak isteyenlere yardımcı olduklarını belirtti.

ANKARA’DA TURGUT ÖZAL VE İPEK ÜNİVERSİTELERİ

Başkent Ankara’da 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ismini taşıyan Turgut Özal Üniversitesi, bünyesinde Tıp, Hukuk, Mühendislik ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Yüksek ve Meslek Yüksekokulları, enstitüler ve araştırma merkezleri bulunduruyor.

Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Akın Can, üniversiteye Almanya’dan YÖS ve Abitur notuna göre öğrenci aldıklarını, not ortalaması 4 olanların kayıt yaptırabileceğini söylüyor. Tıbbi alanda iddialı olan üniversite öğrencilerinin kalp ataklarını önceden bildiren ve ajan hücre diye tabir edilen bir araştırmayla uluslararası alanda altın madalya alan üniversite ayrıca, Ankara’da eğitim görmenin ayrıcalığını sunuyor. Türkçe ve İngilizce eğitim veren üniversite yeterlilik sınavını geçemeyenlere İngilizce hazırlık sınıfı imkânı veriliyor.

İPEK ÜNİVERSTİESİ ABİTUR İLE ÖĞRENCİ ALIYOR

Başkent’te 2011’de kurulan ve 2013’te öğrenci almaya başlayan İpek Üniversitesi YÖS ve Abitur ile Almanya’dan öğrenci alıyor. ‘Bir yüzyıl projesi’ sloganıyla eğitim hayatına başlayan üniversitenin Uluslararası Öğrenci Ofisi Müdürü Ömer Becerik, Türkiye’nin sosyal bilimler, güzel sanatlar ve uygulamalı sanatlara odaklanmış bir tematik vakıf üniversitesi olduğunu söylüyor.

Koza Grubu’nun vakıf üniversitesi olan İpek Üniversitesi’nde eğitim dilinin İngilizce olduğunu ifade eden Becerik, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, işletme, iktisat, psikoloji, moda tasarımı, sinema sanatları alanlarında eğitim veren üniversitede altı adet Hollywod stüdyosu olduğunu belirtti.

SAMSUN’DA 19 MAYIS ve CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTELERİ

Bir devlet üniversitesi olan 19 Mayıs Üniversitesi Samsun’da. Üniversiteye YÖS sınavıyla öğrenci aldıklarını belirten Prof. Dr. Hüsrev Mennan ve Yrd Doç. Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu, “Yaklaşık 2 bini yabancı olmak üzere yaklaşık 50 bin öğrenciye 14 fakültede 2 binden fazla bölümde eğitim veriyoruz.” dedi. 19 Mayıs Üniversitesi, mühendislik, sosyal ve sağlık bilimleri olmak üzere zengin bölüm fırsatıyla eğitim imkanı sunuyor.

Samsun’da 2012-2013 öğretim yılında kurulan Canik Başarı Üniversitesi birçok bölümde yükseköğrenim imkanı sunuyor. Basın Yayın Hakla İlişkiler Müdürü Savaş Sezgin, üniversitenin iktisadi ve idari bilimler, mimarlık ve mühendislik, eğitim ve fen edebiyat fakültelerinde eğitimin yanı sıra yüksek lisans programları ve doktora yapma imkanı bulunduğunu söylüyor.

Üniversite özellikle Almanya’da başarılı olamayan öğrencilere psikolojiden genetik mühendisliğine, uluslararası ilişkilerden işletmeye kadara birçok bölümde yükseköğrenim imkânı sunuyor. Eğitim dili Türkçe ve İngilizce olan üniversitede Abitur olmadan da eğitim imkanı veriliyor.

İZMİR’DE GEDİZ ÜNİVERSİTESİ

2008 yılında İzmir’de kurulan ve 2009 yılında öğrenci almaya başlayan Gediz Üniversitesi İngilizce ve Türkçe eğitim veriyor. Üniversite bünyesinde hukuk, iktisadi ve idari bilimler, fen edebiyat, mühendislik ve mimarlık, sağlık bilimleri, meslek yüksekokulu ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı, Sosyal Bilimle Enstitüsü, Gediz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve Uzaktan Eğitim Merkezi bulunuyor.

Gediz Üniversitesi ile ilgili bilgi veren Erhan Türkön ve Eyüp Güner üniversitede aralarında 85 ülkeden 486 yabancı öğrenciyle birlikte yaklaşık 6 bin 500’den fazla öğrenciye eğitim verildiğini belirtiyor. 23 ülkeden yaklaşık 105 üniversite ile anlaşması bulunan Gediz Üniversitesi Erasmus programları sayesinde yurtdışına öğrenci transferi ve üniversiteler arası öğrenci değişimi yapıyor. Üniversite ilk mezunlarını geçtiğimiz yıl verdi.

İŞ DÜNYASI İLE İÇ İÇE

Sanayiyle işbirliği içinde olan Gediz Üniversitesi’nin bir yerleşkesinin de İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB) kurulduğunu belirten Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Atilla Ediz, “572 firmanın üretim yaptığı Türkiye’nin önde gelen sanayi merkezlerinden İAOSB’de, Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi, Üniversite Sanayi İşbirliği Ofisi, Gediz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (GESEM) Şubesi, Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı ile derslikler oluşturuldu” dedi. Burada öğrencilere eğitim döneminde sahada uygulama imkanı verdiklerini anlatan Ediz, “Bu sayede öğrenciler önceden iş dünyası ile ilişkiye giriyor. Ayrıca girişimcilik ile ilgili çalışmalarımız da var.” şeklinde konuştu.