Türkiye’de 1 Kasım’da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Rusya’da yaşayan vatandaşların oy verme işlemleri başladı. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği, St. Petersburg, Kazan ve Novorossisk başkonsolosluklarında kurulan sandıklarda oy vermeye başladı. Gurbetçiler, 24-25 Ekim 2015 tarihlerinde 2 gün süre ile 09.00-21.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

Başkent Moskova’da kayıtlı 9 bine yakın ve Rusya genelinde de kayıtlı 11 bin civarında seçmen olduğu belirtildi. Vatandaşlar oy vermek için sabah 09.00’dan itibaren Moskova Büyükelçiliği’ne geldi. 7 Haziran seçimlerine göre seçimlere katılımın daha yüksek olması bekleniyor.

Geçtiğimiz seçimlerde yurtdışında seçimlere katılım oranı düşük seviyelerde kalmıştı. 2014'te gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında seçimlere katılım yüzde 8,3 seviyesinde kalmış, 7 Haziran'da ise yüzde 36'ya ulaşmıştı.

VATANDAŞ HUZUR VE BARIŞTAN YANA

Sabahın erken saatlerinde oyunu kullanmak için gelen Hüsamettin Kömüroğlu isimli vatandaş, Moskova’da ki Türkler olarak seçime büyük bir katılım beklediklerini ifade etti. Kömüroğlu, “Türkiye’nin geleceğini belirleyecek olan bir seçim bu. Oy vermek bir vatandaşlık görevi, biz de beğendiğimiz partiye beğendiğimiz kişilere oy vereceğiz. Herkesin beklentileri farklı. Uzun zamandır beklediğimiz bir olay, mutluyuz.” dedi.

Oyunu kullanmak için gelen bir diğer vatandaş ise 25 senedir ailecek Rusya’da yaşadığını belirterek “bütün Türkiye birdir” vurgusu yaptı. Hasan Aydın isimli Türk vatandaşı, “Şu anda Türkiye’nin çok önemli bir noktada. Yüzde 50 benim öbür yüzde 50 benim değil diyenlerle bütün Türkiye karşı karşıyadır. Buna cevap vermek için, “bütün Türkiye birdir” düşüncesiyle oyumu kullanmak için geldim. Hava soğuk ama olsun önemli değil şuanda vatan için yapılabilecek en güzel ve en doğru şey oy kullanmaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Türkiye’de yaşanan son olaylardan hoşnutsuzluğunu dile getiren ve değişim gerektiğini savunan Olcay Demir’de “Umarım Türkiye’nin bu hali değişmiş olabilir. Son günlerde yaşanan olaylar ve yönetim şekli. Artık bir değişime uğraması gerekiyor. Zamanı doldu yani yenilenmesi gerekiyor. Bazı şeylerin düzeltilmesi gerekiyor. Bir vatandaş olarak görevimizi yapmak için buraya geldik. Umarım bütün herkes ilgi gösterir ve oyunu kullanır. Yurtdışı olarak bakarsak seçime gösterilen ilgi norma ama umarım, Türkiye’de ilgi daha fazla olur. Her vatandaş görevini iyi bir şeklide yapmalıdır. Bir oydan ne olur dememeliyiz, herkes oyunu kullanmalıdır.” diye ifade etti.

Öncelikli beklentinin huzur olduğunu söyleyen Metin Özhan ise şu açıklamalarda bulundu, “Moskova’da ilk oyum idi, inşallah hayırlısı olur. Huzur, mutluluk ve hukukun üstün olduğu bir ülke istiyoruz. Onun için oyumuzu kullandık, mutluyuz. İnşallah dilediğimiz kazanır. Her şey kardeşlik için. Bizim öncelikli beklentimiz huzur…”