Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (Reporters Without Borders) ‘2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ raporunu açıkladı. Ekim 2014'e kadar meydana gelen gelişmelerin değerlendirildiği raporda 180 ülke arasında 149. sırada yer alan Türkiye’nin haber alma özgürlüğü, siber sansür ve yayın yasağı gibi alanlarda gerilediği belirtildi.

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporunda geçtiğimiz yıl 154. sırada yer alan Türkiye 1,71 puanlık artışla 149. sıraya yükseldi. Yükselmeye neden olarak 2014 yılında 40 gazetecinin şartlı da olsa salıverilmesi gösterildi. Bununla birlikte Türkiye’nin hâlâ birçok alanda gerilediği dile getirildi.

Raporda, “Türkiye’nin -siber sansür, hukuki davalar, eleştiri yapan gazetecilerin kovulması ve yayın yasağı gibi alanları kapsayan- ‘Temel Durum’ skoru aslında daha da geriledi. Bu durum haber alma özgürlüğünün gerilediğini gösteriyor.” ifadelerine yer verildi. Hükümetin yolsuzluk operasyonları sonrasındaki tutumunun hukukun üstünlüğü ilkesine giderek artan bir şekilde zarar verdiğinin dile getirildiği raporda, “Dev yolsuzluk operasyonu ile sarsılan hükümet bir numaralı yeni düşmanı Gülen Hareketi’nin etkisini kontrol altına alabilmek için mümkün olan her şeyi yaptı.” denildi.

44,16 puana sahip Türkiye, Burundi, Myanmar, Zimbabve ve Kamboçya gibi ülkelerin gerisinde yer aldı. Finlandiya geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da dünyada basının en özgür olduğu ülke olarak gösterildi.

BASIN ‘TERÖRLE MÜCADELE’ BAHANESİYLE SUSTURULUYOR

Raporu değerlendiren Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Amerika Ofisi Başkanı Delphine Halgand, 180 ülke arasında 149. sırada yer almanın ‘tatmin edici’ bir durum olmadığını söyledi. Türkiye’de basına yönelik baskıların geçmişe göre çok daha şiddetli olduğunu kaydeden Halgand, “Türkiye, sözde terörle mücadele konsepti altında ifade özgürlüğünü kısıtlıyor ve gazetecilere baskı uyguluyor.” ifadelerini kullandı.

“BÜSBÜTÜN SAF DEĞİLİZ”

40 gazetecinin serbest bırakılmasının önemli bir adım olduğunu kaydeden Halgand, Türkiye’nin geçtiğimiz yıla nazaran birkaç sıra atlamasının ülkede ‘durumun iyi olduğu’ manasına gelmediğini kaydetti. Halgand, “Büsbütün saf değiliz. Suçlamaların hâlâ karara bağlanmamış olduğunu biliyoruz. Bu gazeteciler her an tekrar hapse geri dönebilir.” şeklinde konuştu. Türkiye’de bazı basın kuruluşlarının bakanlıklara alınmamasını eleştiren Halgand, “Tüm medya kuruluşları -eleştirici olsa dahi- bilgiye özgürce ulaşabilmeli ve özgürce haber yapabilmeli.” ifadelerini kullandı.

BASINA YÖNELİK BASKILARIN ŞİDDETİ ARTIYOR

Türkiye’de tutuklanan ve işinden kovulan gazeteci sayısının yükseldiğini dile getiren Halgand, basına yönelik baskıların arttığını söyledi. Halgand, “Çok sayıda yayın yasağı ve hassas konularda gazetecilerin işini yapmasının engellenmesi gibi vakalar gördük. Daha da artan girişimlerle mahkeme kararı olmadan internet sitelerinin kapatıldığını gördük. Örneğin talihsiz bir şekilde Youtube’un yasaklandığını hatırlıyoruz. Dediğim gibi baskılar çok çok daha şiddetlendi.” dedi.

Halgand son olarak raporun Ekim 2013 ile Ekim 2014 yılların arasındaki verilere göre hazırlandığını ve bu dönemden sonra Türkiye’de yaşanan gelişmelerin rapora etki etmediğini sözlerine ekledi.