Orta Asya’nın en büyük sağlık fuarı olan 'KIHE 2015' Kazakistan’ın finans merkezi Almatı’da gerçekleşti. Fuarda Türkiye 20 firma ile adeta çıkarma yaptı. Fuara ev sahibi Kazakistan’ın yanı sıra; Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Mısır ve İsrail başta olmak üzere 28 ülkeden 300’den fazla firma katıldı.

Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi-THTDC Kurucu Başkanı ve Dünya Sağlık Turizmi Konseyi-GHTC Başkanı Emin Çakmak, Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın sağlık merkezlerini de dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti.

Kazakistan’ın Türkiye için önemli bir potansiyel arz ettiğini ifade eden Emin Çakmak, yılda yüzbin Kazak vatandaşının farklı destinasyonlara tedavi için gittiğine dikkat çekti.

Geçen sene 15 bin Kazak vatandaşını Türkiye’de ağırlayarak tedavilerini gerçekleştirdiklerini dile getiren Çakmak, sözlerine şöyle devam etti, “Almatı’da yapılan bu fuarda 20’ye yakın Türk firması kendilerini tanıtma fırsatı buldu. Kazakistan’da yaklaşık 200 doktora Türk sağlık turizmini anlattık. Bu ülkeden Türkiye’ye sağlık turizminde her yıl ciddi artış yaşanmakta.” dedi.

Bu tanıtımların Kazakistan ile Türkiye arasında farklı işbirliklerine de vesile olduğuna vurgu yapan Emin Çakmak, Kazakistan ziyareti kapsamında Kazakistan Sağlık Bakanı Yardımcısı ile bir araya geldiklerini ve bu toplantıda iki ülke arasındaki sağlık sektöründeki işbirliği yatırımlarını ele aldıklarını dile getirdi.

Kazakistan ve Türkiye arasındaki karşılıklı yatırımları teşvik edeceklerini de sözlerine ekleyen Emin Çakmak, Kazakistan’ın sağlık sektöründe yapacakları reformlar kapsamında yabancı doktorlara ülkede çalışma imkanı sağlayacağını bunun başta Türk sağlık sektörü başta olmak üzere yabancı yatırımcıları Kazakistan’a çekeceğini ifade etti.

Bu arada fuar kapsamında Almatı'daki Intercontinental Otel’de Dünya Sağlık Turizm Konseyi'nin desteği ve Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi'nin işbirliğinde toplantı gerçekleştirildi.