TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kırım’ın Türkiye açısından tarihi ve kültürel bağlar nedeni ile önemli olduğunu, burada yeni acıların yaşanmaması gerektiğini söyledi. Çiçek Türkiye'den bölgeye gayri resmi bir heyetin gitmesinin sorunları yerinde tespit açısından önemli olduğuna değindi.

Türkiye’den bölgeye gitmesi planlanan grubun Ukrayna üzerinden geçecek olması nedeni ile Moskova tepki göstermişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’den Kırım’a Rusya üzerinden gitmeleri konusunda öneride bulunmuş, bölgeye heyetin gitmesine ve yerinde incelemelerde bulunmasına karşı çıkmadıklarını ifade etmişti.

Rusya ziyareti çerçevesinde TASS haber ajansında düzenlenen basın toplantısında konuşan Çiçek, Ukrayna’da olayların gelişmeye başlamasından itibaren Türkiye’nin tutumunun belli olduğunu, barışçıl bir yöntemle sorunun çözüme kavuşmasını arzu ettiklerini söyledi.

KIRIM’DA YENİ ACILARIN YAŞANMASINI İSTEMİYORUZ

Bölgede yeteri kadar sıkıntı olduğunu, buna yeni unsurların eklenmemesini arzu ettiklerini belirten TBMM Başkanı, “Minsk’te varılan mutabakatın hayata geçmesini önemli buluyoruz. Bu ihtilaf içinde Kırım’ın ayrı bir yeri var. Tatarlarla tarihi ve kültürel bağlarımız var. Geçmişte çok acılar çektiler. Yerlerinden edildiler. Önemli bir kısmı evlerine dönemedi. Yeni acılar olsun istemiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de Kırım’dan gelen önemli bir Tatar varlığı olduğunu, milletvekilleri olduğunu hatırlatan Çiçek, “Böylesine önemli bir gelişmede vatandaşlarımız oradaki akrabalarından haber alıyor. Gelen haberlerden endişe duyuyor. Bir kısım hakların ellerinden alındığı, bir kısım hakları da kullanamadıkları belirtiliyor. Bu vesile ile gündeme geliyor. Bu konuları Rus yetkililerle belirli mekanizmalarda konuşuyoruz. Bu hususların açığa çıkması bakımından gayri resmi heyetin Kırım’a gitmesi faydalı olacak. Umut ederiz kısa sürede gerçekleşirse, bu sorular da cevaplanır. Değilse bu sorular ve beklentiler artar…” talebinde bulundu.
Hakların verilmesi kadar kullanılmasının kolaylaştırılmasının da önemli olduğuna değinen Çiçek, “Haklar verilir, ancak kullanılması kolaylaştırılmazsa başka bir durum ortaya çıkar. Ukrayna konusu sıcaklığını korumaya devam ediyor.” dedi.