Türkiye, Libya’ya ilişkin olarak vize politikasında değişikliğe gitti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in doğruladığı Libyalılara yönelik yeniden vize uygulamasının Libya makamlarına da bildirildiği ifade edildi.

Libya ile karşılıklı vizelerin kaldırılmasını öngören mutabakat zaptı Türkiye tarafından feshedildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Libya’ya yönelik vize uygulamasını doğruladı. Türkiye’nin Libya vatandaşlarına vize uygulamasını yeniden başlattığına dair bir soru üzerine Bilgiç, “Libya’ya ilişkin olarak vize politikamızda bir değişiklik olduğu doğru. Özellikle Libya’daki mevcut siyasi belirsizliğin ülkemize ve vatandaşlarımıza olabilecek yansımalarını ve güvenlik risklerin asgari düzeye indirilmesi zorunluluğu çerçevesinde ülkemiz Libya ile karşılıklı vizelerin kaldırılmasını öngören mutabakat zaptını feshetmeyi kararlaştırdı. Bunu Libya makamlarına da ilettik. 25 Ağustos tarihinde bu bildirim yapıldı. 24 Eylül 2015 tarihinde itibaren umuma mahsus pasaportlara sahip Libya vatandaşları vize olarak ülkemize gelebilecek.” dedi.

Vizesiz seyahat imkânının kaldırılması Türkiye’nin Libya’ya ve Libya halkına yönelik yaklaşımında herhangi bir değişiklik meydana geldiği anlamı taşımadığını kaydeden Bilgiç, “Aynı şekilde vize alma zorunluluğu kardeş Libyalıların Türkiye’ye seyahatlerini caydıran bir adım olarak da algılanmamalıdır. Libya vatandaşları Misrata’daki Başkonsolosluğumuz ve Libya’nın komşu ülkelerine giderek vize başvurusunu yapabilirler. Bunlar Kahire, Tunus ve Cezayir’deki Büyükelçiliklerimizdir.” ifadelerini kullandı.

Libya’nın devrim sonrası geçiş dönemini suhuletle tamamlamasını arzu ettiklerini kaydeden Bilgiç, Türkiye’nin her zaman olduğu gibi Libya’ya desteğini sürdüreceğini ifade etti.

Libya’da şuanda siyasi açıdan çok istikrarlı bir durum mevcut değil. Libya’daki belirsizlik sebebiyle Türkiye geçmişte Trablus Büyükelçiliği ve Bingazi Başkonsolosluğu’nu tahliye etmek zorunda kalmıştı. Birçok Türk vatandaşı da Libya’dan ayrılmak durumunda kalmıştı.