KKTC’deki görev süresi sona eren ve dün akşam bir veda resepsiyonu veren Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıslı Türklerin hakları olan adil ve kalıcı çözüme ulaşmasını; izolasyonların ve tanınmamışlığın önümüzdeki dönemde son bulmasını temenni etti.

Büyükelçilik ikametgâhındaki resepsiyona, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, askeri yetkililer, bazı bakanlar, milletvekilleri, müsteşarlar, belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve davetliler katıldı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreterliği’ne getirilen ve Ağustos ortasında yeni görevine başlayacak olan Akça, dün akşam büyükelçilik ikametgâhında verdiği resepsiyonda bir veda konuşması yaptı. Akça, 4 yıl 4 ayı büyükelçi olarak Kıbrıs’ta geçirdiği 6 yılı değerlendirdi; yeni görevinin heyecanını, adadan ayrılmanın hüznünü yaşadığını söyledi.

"BÜYÜK BİR CİDDİYETLE ÇALIŞTIM"

KKTC ile görev yaptığı sürece hep heyecan duyduğunu ve büyük bir ciddiyetle çalıştığını vurgulayan Akça, “Amacım her zaman Kuzey Kıbrıs’ın daha güçlü ve daha müreffeh olması oldu. Bu amaçla, karınca kararınca Türkiye’de ulaşılan yeniliklerin ve olanakların Kıbrıs Türkü ile paylaşılmasına aracılık etmeye çalıştım” dedi.


"BANA DA LALA MUSTAFA PAŞA VİRÜSÜ BULAŞTI"

Rahmetli Rauf Raif Denktaş’ın ifadesi ile Kuzey Kıbrıs’a gelene Lala Mustafa Paşa virüsünün kendisine de bulaştığını aktaran Akça, "Sanırım bu virüs bana da bulaştı. Bundan sonra Kıbrıs denildiğinde içimin kıpır kıpır olacağını ve buradaki dostlarımı özleyeceğimi biliyorum. Kıbrıslı Türkler için önümüzdeki dönemde tanınmamışlığın ve uygulanan izolasyonların son bularak hakkınız olan adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmalarını temenni ediyorum” dedi.

Öte yandan, Lefkoşa Büyükelçiliği’ne atanan Derya Kanbay’ın önümüzdeki hafta başı adaya gelmesi bekleniyor.