Suriye’nin kuzeyinde Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) ait kritik bölgeler Rusya,ABD ve Suriye’nin desteğiyle PYD/YPG unsurlarınca ele geçirilince, Türkiye’den hiç beklenmedik  bir karşılık geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) örgütün eline geçen kritik bölgeleri Kilis’te konuşlu bulunan fırtına obüsleriyle vurdu.

PYD/YPG güçleri Kilis’te konuşlu bulunan obüslerle vuruldu.
Cumartesi günü akşam üzeri Özgür Suriye Ordusu’nun elinden alınan Azez’in güneybatısındaki Maranas bölgesinden, YPG/PYD unsurları tarafından Akçabağlar (Kilis) üs bölgesine ateş açıldı. Türkiye’de anjgajman kuralları çerçevesinde derhal karşılık verdi. Karşılığın akabinde YPG/PYD mevzilerinden açılan ateş kesildi. Pazar gecesi saat 01.00 sıralarında yeniden aynı bölgeden ateş edilince, 40 kilometre menzilli Fırtına obüsleri tekrar Minnig (Menag) Havaalanı’nı ve çevresindeki Manaras Köyü’nü vurdu.

HATAY’DAN ESAD VURULDU

Dün ayrıca Hatay bölgesindeki Dağardı Hudut Karakolu bölgesine Esad rejimine bağlı güçlerden havan atışı yapılması sonucu yine Fırtına obüsleriyle misliyle karşılık verildiğini açıklandı.


FOTO:DHA- Davutoğlu “YPG oralardan çekilmezse vurmaya devam ederiz” dedi.
DAVUTOĞLU’NDAN AÇIKLAMA: VURMAYA DEVAM EDERİZ

“Karşılık”larla ilgili konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu “YPG’nin saldırgan nitelikteki eylemlerine müsade edilmeyeceğini, güvenlik güçlerinin PYD/YPG’ye karşı gerekli mukabelede bulunduğunu, bulunmaya devam edeceğini” açıkladı. YPG’nin Azez ve Tel Rıfat’a yönelik saldırılarda bulunduğunu belirten Davutoğlu, saldırılarla yüz binlerce Suriyeli sivilin Türkiye sınırına itilip yeni bir insani kriz yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Davutoğlu ayrıca YPG’nin Menag havaalanından çekilmemesi durumunda saldırıların devam edeceğini duyurdu.


FOTO:DHA – PYD lideri Salih Müslim “Geri adım atmayacağız” dedi.
PYD: TÜRKİYE’NİN KARARINA UYMAYACAĞIZ

Reuters haber ajansına konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş başkanı Salih Müslim ise, askeri kanatları olan YPG’nin Türkiye’nin ‘Azez ve çevresinden çekilin’ çağrısına uymayacağını açıkladı. “Türkiye’nin, Suriye’nin iç işlerine karışma hakkı yok” diyen Müslim, Menag Havaalanı’nın Kürt güçlerce ele geçirilmeden önce El Kaide bağlantılı El Nusra örgütünün elinde olduğunu belirtti. Müslim havaalanının, içinde YPG’nin yanında Arap ve Türkmen güçlerin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri tarafından ele geçirildiğini ifade etti.


FOTO:DHA – Esad yönetimi Türkiye’yi Birleşmiş Milletler’e şikayet etti.
“TÜRK ASKERİ GİRDİ İDDİASI”

Tüm bu yaşananların gölgesinde bir de Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler’e mektup yazarak Türk askerinin Suriye topraklarına girdiğini iddia etti. BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi’ne iletilen mektupta, “Türkiye’nin Halep ve Lazkiye’ye yaptığı top atışlarının savunmasız sivillerin yaşadığı köyleri hedef aldığı ve bu saldırıların teröristlere açık ve net bir destek olduğu” kaydedildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan Bab es-Selame sınır kapısı üzerinden Halep’in kuzeyine ağır makineli silahların monte edildiği 12 kamyonetin girdiğini de ileri sürdü. Açıklamada, bu araçlarda bir kısmı Türk güçlerinden oluşan 100 kadar silahlının bulunduğu belirtildi.

DÜNYA DİPLOMASİSİ DE HAREKETLENDİ

Türkiye’nin obüslerle YPG’yi vurması üzerine dünya diplomasisi de hareketlendi. Suriye,Rusya, ABD ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkeden açıklamalar ardı ardına geldi.

FRANSA VE ABD: BOMBARDIMANI DURDURUN

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault imzalı açıklamada, Türkiye’den Suriye topraklarındaki Kürt bölgelerine, Suriye ve müttefiklerinden de Suriye’nin diğer bölgelerine yaptıkları bombardımanları hemen durdurmalarını istedi.  ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye’ye topçu ateşine son vermesi, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt güçlere de bölgedeki kaostan yararlanarak yeni toprak kazanımları elde etmemeleri çağrısında bulundu.