Rusya’nın başkenti Moskova’da uzun süredir çalışmaları süren Yunus Emre Kültür Merkezi ile ilgili çalışmalar sürüyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Moskova’da Türk vatandaşları ile yaptığı toplantıda Moskova’da kültür merkezi ile ilgili konuda ilerleme sağlandığını, bir binanın satın alınması konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Bolotnaya 7 adresinde bulunan bina için 9,5 milyon dolar ödenek tahsis edilecek. Sonrasında diğer tapu işlemleri yerine getirilecek. İç donanımının da tamamlanmasının ardından kültür merkezinin faaliyetlerine başlaması bekleniyor.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin’in Ankara’ya Şubat ayında gerçekleştirdiği ziyarette Rus kültür merkezinin açılışını yaptığını hatırlatan TBMM Başkanı Çiçek, “Moskova’da da bir yıldır bir bina satın alınması ile ilgili çalışmalar sürüyordu. 15 binaya bakıldı. Bolotnaya 7’de 9,5 milyon dolara bir bina satın alımı ile ilgili anlaşıldı. Sayın Başbakana bugün yarın arz edilir. Sonrasında satın alma olacak. Formaliteler tamamlanacak. Başkaca bir engel çıkmazsa, biz parayı çıkaracağız. İçini de doldurmuş oluruz…” bilgisini verdi.

YURT DIŞI ASKERLİK BEDELLERİ GELECEK DÖNEM DÜŞEBİLİR

Çiçek ve beraberindeki heyet vatandaşların emeklilik, eğitim, askerlik ve nükleer santralle ilgili sorularına cevap verdi. Yurt dışındaki vatandaşların emeklilik sisteminden yararlanabilmesi için bir kısım çalışmalar yapıldığını belirten milletvekilleri, yurtdışında çalışanların askerlik durumları ile ilgili ödemelerde kolaylık yapılacağı bilgisini paylaştı. Bu dönem yetişmeyen hazırlığa göre yurtdışında çalışanlar için askerlik bedelleri 7 bin 500 Euro’dan 3-5 bin Euro seviyelerine çekilebilir.

NÜKLEER SANTRAL ANLAŞMASINDA GERİ DÖNÜŞ YOK

Rusya’da eğitim gören ve Akkuyu nükleer santralde görev alacak öğrencilerin sorularına cevap veren Çiçek, herkesin her şeye aynı ölçüde evet demeyeceğini, siyaseten bir kısım tartışmaların yapılabileceğini, ancak çıkmış yasalar ve uygulanan politikalar olduğunu söyledi. Altına imza konulan anlaşmalardan geri dönüldüğünde bunu bir kısım bedelleri olduğunu kaydeden Çiçek, nükleer enerjiden istifade edileceğini dile getirdi.

Türk diasporasının ülkenin çıkarına olan temel konularda birlik içinde olmasını isteyen TBMM Başkanı Çiçek, seçimlere katılım konusunda da çağrıda bulundu.