Türk jetleri Sincar'da 39 hedefi imha etti. Operasyon sonrası Orgeneral Akar, “Bu operasyonlar devam edecek mi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Önemli olan ülkemizin güvenliği, milletimizin bütünlüğü. Milli güvenlik her şeyden önce gelir. Devlette önemli olan birlik, beraberlik ve uyumdur. Bunları size daha önce de söylemiştim. Bunun gereği yapılıyor.”Sincar meselesi Türkiye açısından çok kritik bir hal almış durumda.

Milliyet'ten Serpil Çevikcan yazdı;

Sincar meselesi Türkiye açısından çok kritik bir hal almış durumda.

Ankara, Sincar’ı, “ikinci Kandil” olarak nitelendiriyor.

2014’te, DAEŞ’in saldırısı sonrası peşmerge güçlerinin çekilmesi üzerine PKK’nın yerleştiği Sincar bölgesi, kısa sürede ABD’nin yoğun desteğiyle örgütün en önemli üs bölgelerinden biri halini aldı.
Örgütün yönetici kadrosundan isimlerin de Sincar’da bulunduğu biliniyor.

Ayrıca bu bölgeden nakledilen mühimmatın Türkiye’ye yönelik saldırılarda kullanıldığı tespit edilmiş durumda.

Sincar’ın tek önemi ayrı bir üs bölgesi haline gelmiş olması değil.

Bölge aynı zamanda PKK’nın ana üssü Kandil ile Suriye’deki Rojava bölgesi arasındaki geçiş noktası konumunda.

PKK’nın bölgeye yayılarak, Irak ile Suriye’deki güçlerini birleştiren bir koridor oluşturma amacı açısından büyük önem taşıyor.

PKK, bölgeye, DAEŞ’in saldırdığı Ezidilerden birlik oluşturarak yerleşti ve giderek gücünü artırdı.

Türkiye’nin uyarılarına rağmen de ABD ve Irak yönetimi, PKK’nın buradan çıkmasına yönelik adım atmadığı gibi, tersini yaptı.

İki sembolik mesaj

Dün sabah Anayasa Mahkemesi’nin 55. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törendeydik.

Törene katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, gece 02.00’de başlayan ve yaklaşık 1 saat sürdükten sonra 03.15 civarında sona eren harekâtı Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal ile birlikte bizzat yönetmişti.

Orgeneral Akar ve Orgeneral Ünal’ın, Genelkurmay Harekât Merkezi’ndeki görüntüleri de dün servis edildi.

Bu noktada üzerinde durulması gereken iki sembolik mesaj var.

Görüntülerde Akar ile birlikte kuvvet komutanlarından sadece Ünal ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar’ın bulunması dikkat çekiyor. Harekât merkezinde Kara Kuvvetleri Komutanı yok.

Böylece, bu aşamada sadece hava operasyonu yapıldığı mesajı veriliyor.

Askeri kaynaklara, harekâta bir isim verilip verilmediğini de sordum. “Şu aşamada sadece hava harekâtı olduğundan verilmedi” yanıtını aldım.

Bu da harekâta ve sonrasına ilişkin ikinci bir mesaj anlamı taşıyor.

‘Tehdit sürdükçe devam edecek’

Anayasa Mahkemesi töreni tamamlandıktan sonra bir grup meslektaşımla birlikte Orgeneral Akar ile ayaküstü sohbet imkânı buldum.

Genelkurmay Başkanı moralliydi.

Akar’a, “Sincar’a dönük operasyon bundan sonrası için bir ön uyarı anlamına mı geliyor?” sorusunu yönelttik.

Orgeneral Akar, “Önü arkası yok, vurmak durumundaydık, vurduk” yanıtını verdi.

“Kaç noktaya operasyon yapıldı, kaç sorti yapıldı?” sorularımızı ise, “Sincar var, Karaçok Dağı var ve çok sorti var” diye yanıtladı.

Orgeneral Akar, “Bu operasyonlar devam edecek mi?” sorumuzu ise şöyle yanıtladı: “Önemli olan ülkemizin güvenliği, milletimizin bütünlüğü. Milli güvenlik her şeyden önce gelir. Devlette önemli olan birlik, beraberlik ve uyumdur. Bunları size daha önce de söylemiştim. Bunun gereği yapılıyor.” Akar, hava operasyonlarının ne sıklıkta devam edeceği, bu operasyonların genişleyerek devam edip etmeyeceği yolundaki sorularımıza karşılık ise, “Durum değerlendirmesi yapıyoruz. Duruma göre karar vereceğiz. Tehdit devam ettiği sürece operasyonlar da sürecek” dedi.

Askeri ve siyasi mesaj

Önceki günkü operasyonla vurulan Suriye’nin Karaçok dağları bölgesi, PYD-YPG’nin ana ikmal noktası.

Askeri kaynaklar, bu bölgenin aynı zamanda örgüte eleman temini açısından da çok ciddi bir üs bölgesi mahiyeti taşıdığını, burada önemli mühimmat noktaları bulunduğunu, bu anlamda operasyonla imha edilen noktaların YPG ile mücadelede stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Kaynaklar, operasyonun iki mesajının bulunduğunu vurguluyor.

Bunlardan ilki kuşkusuz askeri mesaj.

Türkiye’nin PKK’nın Suriye kolu olarak nitelendirdiği PYD-YPG konusundaki kararlılığı gösterilmiş oldu.

Aynı zamanda PKK’nın üst düzey yöneticilerinin bulunduğu, Türkiye’deki saldırılarda kullanılan silah ve mühimmatın intikallerinin yapıldığı bir bölgedeki önemli stratejik noktaların vurulması, ülke güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

Harekâtın siyasi mesajı da açık.

Bu çerçevede kaynaklar, başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri tarafından Sincar bölgesinde PKK’ya verilen silah ve mühimmat dahil her türlü desteğe dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da defalarca vurguladığı gibi Sincar’ın ikinci bir Kandil olmasına göz yumulamayacağı kaydediliyor.

Hem ABD’ye hem de Irak yönetimine siyasi kararlılık mesajı verilmiş olduğunun da altı çiziliyor.

ABD’ye bilgi: Ciddi tehdit var

Kaynaklardan aldığım bilgiye göre, Türkiye, operasyondan kısa süre önce ABD’yi de bilgilendirdi.

Dışişleri Bakanlığı kendi kanalından, Genelkurmay da ABD’nin Türkiye’de görev yapan askeri yetkilisine, “Türkiye’ye dönük ciddi tehdit var, hava operasyonu yapılacak” mesajını verdi.

İlk defa vurulan bölgelerde, çok sayıda uçakla gerçekleştirilen operasyonun 1 saat gibi kısa sürede başarıyla tamamlanması önemli.

Bundan sonra bu operasyonlar sürecek mi? Dün askeri kaynaklara, “Hava harekâtları sürecek mi, kara harekâtı söz konusu mu?” sorularını yönelttiğimde şu yanıtı aldım: “Durum değerlendirmeleri anlık olarak sürecek. Sürekli izleme halindeyiz. Durum değerlendirmelerine göre de operasyonlar devam edecek. Tehditlere göre değerlendirmeler yapılarak harekete geçilecek.” Büyük gizlilikle gerçekleştirilen hava harekâtıyla bütün hedefler tam isabetle vuruldu.

Verilmesi amaçlanan siyasi ve askeri mesajlar yerlerine ulaştı.

Ankara’nın, PKK’nın Suriye ve Irak’taki uzantıları konusundaki kararlılığı bir kez daha dünyaya ilan edilmiş oldu.

Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kritik Rusya ve ABD ziyaretleri öncesindeki en kapsamlı dosyalardan biri iyice ısındı.