Halep'in kuzeybatısında terör örgütü PYD/PKK kontrolündeki Afrin’de daha önce Kafr Cenne, Deyr Ballut ve Gazzaviye'ye üslenen Ruslar, şimdi de Der Sufan ve Zeytuna köyleri arasındaki vadi, Bıfanun Dağı, 135. Tugay ve Tel Acar'a yerleşti. Afrin’de Rusların konuşlandıkları yer sayısı böylece yediye çıkarken, buralardaki toplamda yüze yakın Rus askeri terör örgüt ile ortak hareket ediyor. 

Mart ayı ortasında Afrin ilçe merkezinin 10 kilometre kuzeyindeki Kafr Cenne köyüne üslenen Rus askerleri ile PYD/PKK militanları, Azez ve Fırat Kalkanı Harekatı sınır hattında ortak devriye çalışması yürütüyordu. İlk Rus üssü Kafr Cenne’nin kuzeyinde, Türkiye sınırına yakın Der Sufan ve Zeytuna köyleri arasındaki vadi boyunca terör örgütü unsurları ile konuşlanan Rus askerlerinin de örgüte kalkan olmak için Türkiye’ye yönelik gözlem çalışmalarında bulunduğu yerel kaynaklar tarafından ifade edildi.

AA’nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Rusya’nın bölgeye gönderdiği ek kuvvetlerin bir bölümü de geçen sene terör örgütünün Rus hava desteği ile ele geçirdiği Tel Rıfat ilçesindeki Tel Acar bölgesine konuşlandı. Muhalif kaynaklar, buradaki Rus askerlerinin Tel Rıfat’tan güneydoğuya, Bab ilçesine uzanan terör örgütü alanında örgüt militanları ile devriye çalışması yaptığını belirtti. Afrin’in doğusunda, Azez ile Bab es-Selam sınır kapısına hakim Bıfanun Dağı’nda ve eski rejim üssü 135. Tugay'da konuşlanan Rus askerleri terör örgütü PYD/PKK üyeleri ile ortak nöbet noktaları oluşturarak Türkiye’nin sınır hattını gözetliyor.

KAFR CENNE'DEN DEYR BALLUT VE GAZZAVİYE'YE İNMİŞLERDİ

Mart ayında Kafr Cenne köyündeki eski BAAS tesislerine yerleşen Rus askerleri Afrin’in güneybatısında Türkiye sınırındaki Deyr Ballut köyüne kadar inmiş, burada muhaliflerin kontrolündeki Atme kamp bölgesi ve sınırdaki Türk askeri hareketliliğini izledikleri bildirilmişti. Rus askerlerinin Afrin’in güneyinde, muhaliflerin kontrolündeki Daret İzze ve Kaptan Cebel bölgelerine hakim yükseltilere sahip Gazzaviye’de de bir gözlem üssü kurduğunu ifade eden yerel kaynaklar, Rusya’nın buradan muhalif bölgeleri izlediğini ifade etti. AA muhabirlerinin görüştüğü Suriyeli muhalifler, Rusya’nın Afrin bölgesindeki bu hareketliliğini Esed rejimi, Rusya ve PYD/PKK’nın İdlib’e ortak bir kara harekatı hazırlığı olarak yorumlamıştı. 

Afrin’in batısında, Türkiye sınırına 5 kilometre mesafede bulunan Racu beldesi Esed rejimi, terör örgütü PYD/PKK ve Rusya’nın ortak kullandığı bir helikopter pistine ev sahipliği yapıyor. Racu beldesi, savaşın Halep çevresinde şiddetlendiği günlerden bu yana Esed rejiminin helikopterler ile örgüte silah ve mühimmat indirdiği bölge olarak dikkat çekiyor. Ocak ayında Rusya’nın aracılığı ile Lazkiye’deki Humeymim hava üssünde Esed rejimi ile görüşen PYD/PKK yöneticilerinin görüşmeler için zaman zaman Racu beldesini kullandıkları iddia ediliyor.

AFRİN’DE, RUSYA VE YPG BAYRAĞI YAN YANA

TÜRKİYE’nin hudut karakoluna taciz ateşi açmasının ardından misilleme yapması ve ardından Rus askerlerin görüldüğü Suriye’nin Afrin kentindeki bazı binalarda terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin flaması ile Rusya bayrakları birlikte dalgalanıyor.

Suriye’nin yine terör örgütü PYD denetimindeki Telabyad ketine asılan ABD bayraklarının ardından bu kez PYD kontrolündeki bir başka nokta olan Kilis’in karşısındaki Afrin’deki bazı binalara Rusya bayrağı asıldı. Çeşitli Suriye ve Kürtçe yayın yapan internet sitelerinde yer alan fotoğraflarda, bir binanın çatısında Rusya bayrağı ile YPG’nin flamasının bulunduğu görülüyor.

Türkiye’nin hudut karakoluna yönelik tacizinin ardından yaptığı misilleme sonrası bugün üzerinde Rusya bayrağı bulunan zırhlı araç ile Afrin’de dolaşan askerlerin, hasar oluşan bölgelerde inceleme yaptığı ifade edildi. Afrin’den paylaşılan fotoğraflarda Rus askerleri, yüzü kar maskesiyle gizli ve üzerinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığı armalı üniforma giymiş YPG’liler birlikte görülüyor.