Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi'nin önde gelen yazar ve siyasetçilerinden Hasan Ahmet; çözüm süreci, PKK'nın kanton bölge oluşturma çabası, Erbil'in gelişmeler karşısındaki tutumu ve Kürtlerin kendi içlerindeki mücadeleleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan Ahmet, çözüm sürecinin başladığı seyirde devam etmediğini, tarafların sözlerini tutmadığını iddia etti. Türkiye uzmanı Hasan Ahmet:" Türk hükümetinin PKK'ya verdiği sözleri tuttuğunu söyleyemem. Çözüm sürecinin iyi yürümediği aşikar. Türkiye'de hükümetin bu konudaki adımları özellikle anayasayı değiştirmemesi eleştirilebilir. Bu çerçevede PKK'nın Türkiye içinde çıkarttığı gerginlikler de bir şekilde anlaşılabilir." dedi.

PKK, İRAN VE ULUSLARARASI GÜÇLER ADINA ÇALIŞIYOR

PKK'nın içinde iki ayrı görüşün hakim olduğunu söyleyen Kürt yazar, İran'a yakın olan grup ile uluslar arası güçlerin adına çalışan grup arasında anlaşmazlıkların bulunduğunu dile getirdi.
PKK'nın hem Türkiye'de hem de Irak Kürdistan bölgesinde gerginliğe sebep olduğunu belirten Ahmet, bu durumun İran'a yaradığını iddia etti.

PKK'nın her zaman Kürt Yönetimi ile Türkiye arasında gerginliklere neden olduğunu vurgulayan Ahmet," Türkiye'nin Kürt köylerini boşaltması sonucu, binlerce kişi Kuzey Irak Kürt Yönetimi'ne sığındı. Kürt bölgesinde gelenler için kurulan Atruş Kampı büyük krize yol açtı. Çünkü, PKK bir süre sonra bunu fırsat bilerek Atruş Cumhuriyeti'ni kurduğunu ilan etmişti. Bu nedenle Türkiye ile Kürt Yönetimi arasında büyük sorunlar yaşandı. Hatta o dönem ilişkiler kopma noktasına kadar geldi. Daha sonra hem Atruş Kampı'nda yaşayan Kürtler zarar gördü, hem de Bölgesel Kürt Yönetimi'nde yaşayan halk zarar gördü." dedi.

Yakın zamanlar da benzer sorunların yaşandığına işaret eden Ahmet, Kandil Dağı'nın bulunduğu Medya Kantonu sebebiyle PKK ile eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani güçlerinin savaştığını hatırlattı. "Şu an Kandil dağında gördüğümüz mezarlarda yatanların hiç biri Türk savaş uçaklarının saldırısında hayatını kaybetmedi. Bu insanlar, PKK ve Talabani güçleri arasındaki çatışmalardan öldüler," ifadesini kullandı.

PKK'NIN KANTON HAYALİ TEHLİKELİ

Ünlü yazar, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, PKK'nın Sincar'da kanton kurma girişimini çok tehlikeli bulduğunu söylediğini hatırlatarak, bu girişimin herkese zarar vereceğini dile getirdi. Barzani'nin basın ofisi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, PKK'nın kanton girişimine karşı sert tedbirler alınacağının vurgulandığını hatırlatan Ahmet, " Barzani'nin kişiliğini yakından tanıyorum. Eğer PKK'nın bu girişimini tehlikeli görmeseydi,bu tür bir açıklamanın yapılmasına izin vermezdi." şeklinde konuştu.

PYD, DUHOK ANLAŞMASINA SAYGI GÖSTERMEDİ

Ahmet, PYD'nin Barzani'nin PYD ile diğer Suriyeli Kürt partiler arasında yaptığı arabuluculuk anlaşmasına saygı göstermediğini söyledi. PYD'nin Suriye'de farklı düşüncelere sahip olan hiç kimseye tahammül edemediğini dile getiren Ahmet, söz konusu partinin Suriye'de farklı siyasi görüşlere karşı zorbalık, tutuklama ve tehdit siyaseti uygulandığını öne sürdü.

Ahmet," PYD ve PKK birlikte Suriye'de kontrol ettikleri bölgelerde Komünist sistemi uyguluyorlar" ifadesini kullandı. "Kendinden olmayanları ezmek, sindirmek, tahrik etmenin hiç kimseye fayda vermediği gibi PYD ve PKK'ya da vermez ." ifadesini kullanan Ahmet, bu örgütlerin bir an önce şiddetten vazgeçmeleri gerektiğinin altını çizdi.

ERBİL PKK'YI IRAK'TA MUHALEFET PARTİSİ OLARAK KABUL ETMEZ

Erbil yönetiminin, PKK'nın bölgede muhalefet partisi gibi faaliyet göstermesine izin vermeyeceğinin altını çizen Ahmet, bu konudaki kararlılığın herkes tarafından bilindiğini dile getirdi. Hasan Ahmet, PKK ile birlikte komşu ülkelerde faaliyet gösteren diğer siyasi Kürt partilerinin de bölgeye gelerek muhalefet yapmalarına izin verilmeyeceğini ifade etti. PKK'nın parti kurma çabasının Irak Kürdistan'ında hüsranla sonuçlandığını aktaran Ahmet," PKK bizim bölgemizde 'gölge' siyasi partiler kurdu. Örneğin geçtiğimiz seçimde PKK'nın gölgesi olarak bilinen Kürdistan Demokrat Çözüm Partisi(PÇDK) parlamento seçimlerine katıldı. Ancak hiçbir başarı elde edemedi." şeklinde konuştu.

Kuzey Irak'ta değişik gazetelerde köşe yazan Hasan Ahmet, ayrıca Türkiye uzmanı olarak biliniyor. Ahmet'in kaleme aldığı eserleri arasında 'Davutoğlu'nun Stratejisi' kitabı da bulunuyor. Hasan Ahmet'in Türkiye ile ilgili 4 eseri bulunuyor.