Türkiye, Viyana’dan ilişkilerde oluşan hasarı tamir etmeye yönelik tatminkâr adımlar bekliyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, merkeze çekilen Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ün Avusturya’nın Türkiye’yi tatmin edecek adım atmasından sonra görevinin başına döneceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bir soru üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz ile Avusturya tarafının talebi üzerine 29 Temmuz günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Dışişleri’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'deki güncel gelişmeler ve terörle mücadele konuları ele alınmıştır. Bu çerçevede, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avusturyalı mevkidaşına, gerek DEAŞ gerek PKK’yla mücadele amacıyla almakta olduğumuz tedbirler ve icra ettiğimiz operasyonlar hakkında bilgi vermiştir. Bakan Çavuşoğlu ayrıca, çözüm süreci hakkında ülkemizce sarf edilen çabalara değinmiş, bu çabalara rağmen güvenlik güçlerimize yönelik saldırıların devam ettiğini söylemiştir. Avusturya, Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Kurz, son dönemde yaşanan terör saldırıları bağlamında ülkemize desteğini belirtmiş, çözüm sürecinin devam etmesini arzuladıklarını dile getirmiştir.”

‘VİYANA BÜYÜKELÇİMİZ İSTİŞARELER İÇİN MERKEZE ÇAĞRILDI’

'Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş'ün ne zaman görevine döneceğine' ilişkin olarak ise açıklamada şöyle denildi: “Bilindiği üzere, Avusturya Parlamentosu'nda grubu bulunan siyasi partilerin Parlamento Grup Başkanları tarafından imzalanarak Parlamento Başkanı tarafından 22 Nisan günü açıklanan Ortak Bildiri’de 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak nitelendirildiğinin görülmesi üzerine Viyana Büyükelçimiz istişareler için merkeze çağrılmıştı.

TATMİNKÂR ADIMLAR ATILMASINI BEKLİYORUZ

Avusturyalı Bakan'ın görüşmede 'ikili ilişkilerimizin ne zaman normalleşeceğini ve Viyana Büyükelçimizin görevine ne zaman yeniden başlayacağını' sorması üzerine Bakan Çavuşoğlu, öncelikle Avusturya Hükümeti tarafından ilişkilerimizde oluşan hasarı tamir etmeye yönelik anlamlı ve tatminkâr adımlar atılmasını beklediğimizi kaydetmiştir.”