Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk ve Rus akademisyenler ikili ilişkileri geniş açıdan değerlendirerek çok boyutlu işbirliğinin artırılmasına ilişkin konuları masaya yatırdı. Uluslararası Bilimsel Kalkınma İşbirliği Enstitüsü (MİRNAS) ve Rusya Uluslar Arası İlişkiler Konseyi’nin (RSMD) ortaklaşa düzenlediği forumda katılımcılar, Türk Akımı, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali başta olmak ikili projeler, ekonomi, siyasi, kültürel ve eğitim işbirliğini ele aldı. Akademisyenlere göre Türkiye’de Rusya’nın imajının geliştirilmesi için çalışma yapılması gerekiyor.

RSMD ana binası Aleksandr Evi’nde yapılan forumda konuşan MİRNAS Başkanı ve Rusya’nın etkin üniversitelerinden MGİMO öğretim görevlisi Prof. Dr.Yelena Ponomaryova ikili bilimsel eğitim işbirliğinin ilişkilerin artırılmasında önemli faktörlerden biri olduğunu ifade etti. Ponomaryova, Türk ve Rus akademisyenlerinin karşılıklı olarak üniversitelerde görev alma olanaklarının artırılması gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı 4. Avrupa Dairesi Başkan Yardımcısı Andrey Buravov, “Forum iki ülkenin bilimsel eğitim işbirliğinden yana olduğunu ortaya koyuyor. Bu ikili güvenin arttığını da kanıtlıyor.” dedi.

TÜRK-RUS ÜNİVERSİTESİ

Rus diplomat, Akkuyu Nükleer Santralin projesi çerçevesinde Türk öğrencilerinin Rusya’da mühendislik eğitim almasını önemli bulduğunu, işbirliği açısından faydalı örnek olduğunu söyledi. Türk-Rus Üniversitesi’nin kurulmasına da sıcak baktıklarını anlatan Rus diplomat, iki ülke arasında siyasi görüş ayrılılıklarının ve bazı ülkelerin yaptırım uygulamalarının Moskova-Ankara ilişkilerinin gelişmesine engel olmamasını memnuniyetle karşıladı.

Bağımsız Devletler Topluluğu( BDT) Yurtdışındaki Soydaşlar ve Uluslararası İnsani İşbirliği Federal Ajanslığı (Rossotrudniçestvo) Bilimsel İşbirliği Masası Başkanı Artyom Markaryan, eğitim alanında işbirliği anlaşmalarına, ayrıca ortak bilimsel projelerin gerçekleştirilmesine yardımcı olacaklarını söyledi.

Moskova Devlet Üniversitesi Asya-Afrika Enstitüsü Türkolog akademisyeni Pavel Şlıkov, Türkiye’de olumlu Rus imajının artırılması gerektiğini belirtti. Yapılan son araştırmaları sinevizyon ortamında sunan Şlıkov, Türkiye vatandaşlarının daha fazla Avrupa ülkeleriyle işbirliğinden yana olduğunu söyledi. Şlıkov Türkiye’de Rusya ile ilgili eski SSCB’den kalma önyargılarının azalması için çalışmaların yapılmasını da kaydetti.

Rusya’da Türkçe yayınların arttığına işaret eden Türkolog www.haberrus.com, AiT Turtsiya, MK-Turtsiya gibi site ve gazeteleri örnek verdi. Turizm ilişkilerine de değinen Şlıkov, “4 milyondan fazla Rus turiste karşılık bize yaklaşık 120 bin Türk turist geldi. Fakat sevindirici olan da Türklerin en çok dünyaca ünlü Rus yazar Dostoyevski’yi okuması.” dedi.

MİRNAS Genel Müdürü Arif Asalıoğlu, Rusya ve Türkiye’nin siyasi ve ekonomik alanda partner olduğunu hatırlatarak, “İki ülke arasında sağlam ilişkiler kuruldu. İkili toplumsal, kültürel ilişkiler hızlıca gelişmekte. Burada sivil toplum örgütlerinin sağladığı katkıları vurgulamak isterdim. İkili evlilikler 100 bini geçti. Tüm bunlar Rusya-Türkiye ilişkilerinin parlak geleceğinin olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.

Rusya Bilimler Akademisi Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Vyaçeslav Kulagin, Türk Akım projesinin ana amacının Ukrayna’dan kaynaklanan transit riskinin azaltılması olduğuna dikkat çekti. Rus enerji uzmanı, “Türkiye’nin gelecekte bugünkü Ukrayna’nın transit rolünü alması gerekiyor.” şeklinde konuştu.