Türkiye’deki darbe girişimi karşısında Azerbaycan halkı Bakü’deki Türk Büyükelçiliği’ne gelerek tepkilerini ortaya koydular.
Azerbaycanlı vatandaşlar Türk Halkı’na desteklerini iletmek üzere gece ve sabah erken saatlerden itibaren Bakü Büyükelçiliği’nde buluştu. Kadın Gazileri İnsani Yardım Derneği Başkanı Rade Abbas, ”Türkiye bizim 2. vatanımız. Bütün Türk dünyasının güvenç kaynağı. Eğer bu girişim gerçekleşseydi bütün Türk dünyası mahvolurdu. Gerek anne olarak, gerek devlet olarak, gerekse de vatandaş olarak her birimiz Türkiye’nin yanındayız” dedi.
Karabağ Bağımsızlık Teşkilatı Başkanı Akif Tağı yaptığı açıklamada, ”Bu darbenin arkasında duranların niyeti Türkiye’yi parçalamaktı. Çok şükür Türkiye bu ağır mücadeleden galibiyetle çıktı. Belki de Azerbaycan’ın çoğu dün gece sabaha kadar olayları dikkatle izledi. Çok heyecanlandık. Şükürler olsun ki her şey Türkiye halkının hayrına sonuçlandı” diye konuştu.
Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun’dan Azerbaycan halkına teşekkür
Büyükelçi Alper Coşkun,”Şu anki rakamlar itibariyle maalesef 90’dan fazla şehidimiz var, bin 100’den fazla yaralımız var. Türkiye demokrasisinin en meşru tezahürünün gerçekleştiği yer olan TBMM bombalanmıştır, Türkiye’nin kurumları saldırıya uğramıştır. Şüphesiz yapılan tek bir şekilde izah edile bilir, vatana ihanettir. Devlet büyüklerimizin söylediği gibi bunun arkasında duranlara hiç şüphe yoktur ki en ağır ceza verilecektir. Türkiye Cumhuriyeti halkı bu darbe teşebbüsü karşısında ülkesine, milletine, demokrasisine, Türkiye hukuk devletine sahip çıkmıştır. Neticede Türkiye Cumhuriyet demokrasisi, halkımızın iradesi galip gelmiştir. Olaylar olduğundan itibaren Azerbaycanlı kardeşlerimiz bizzat buraya Büyükelçiliğimize gelerek, telefon ederek desteklerini beyan ettiler. Aynı şekilde Azerbaycan devlet ricali ve yetkilileri benzer yöntemlerle mesaj göndererek, telefon ederek dayanışma hislerini ortaya koydular. Azerbaycanlı kardeşlerimize ve devlet ricaline minnettarlığımı ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.