Suriye krizine siyasi çözüm için Viyana’da Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın katılımı ile yapılacak zirveye İran ve Mısır’ın da ikinci gün katılabileceği belirtildi. 22 Ekim’de Viyana’da bir araya gelen dört ülke Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in geleceği konusunda ilerleme sağlayamamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynağı İnterfax’a yaptığı açıklamada, “Rusya, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın yer aldığı dört ülke 29 Ekim’de Viyana’da görüşmelere başlayacak. Cuma günü görüşmenin genişletilmesi planlanıyor.” dedi.

Rusya, İran, Mısır, Ürdün ve diğer Ortadoğu ülkelerinin de görüşmelerde yer almasını talep ediyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Viyana'da cuma günü gerçekleştirilecek Suriye zirvesine Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve yardımcılarının katılacağını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmede tüm kilit ülkelerin Suriye krizinin çözümüne yönelik çalışmalara katılması konusunda anlaşma sağladığı belirtildi.

Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Zarif’le, Viyana zirvesi öncesi 3 kez telefon görüşmesi yaptı.

Rus Basınında yer alan haberlerde Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü’nün de Viyana’da yapılacak zirveye 30 Ekim’de katılacağı ifade ediliyor. Irak ve Lübnan dışişleri bakanlarının da Cuma günü yapılacak toplantıda yer alabileceği gelen bilgiler arasında.

Suriye’de 30 Eylül’den bu yana terör örgütü IŞİD’e yönelik hava operasyonlarını sürdüren Rusya, bir taraftan da siyasi çözüm sürecinin hızlandırılmasını talep ediyor. Suriye’de terörün sonlandırılması, geçiş hükümetinde Esed’in yer almasını talep eden Moskova, Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini de içine alacak şekilde geniş bir takvim belirlenmesini talep ediyor.

ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan ise Esed’in bir an önce görevi bırakmasını, en fazla 6 aylık geçiş döneminde Esed’in yönetimde kalmasına yeşil ışık yakıyor. Terörle mücadelede ise Türkiye’nin diğer ülkelerle hedefleri örtüşmüyor. Türkiye PYD, IŞİD ve diğer örgütlerle mücadele edilmesini isterken, ABD Kürt gruplarla mücadele edilmesine sıcak bakmıyor.