Türkiye'de 1 Kasım'da gerçekleştirilecek erken genel seçimler için Mısır'daki Türk vatandaşları sandığa gitti. Gümrük kapıları ve yurtdışı temsilciliklerinde 8 Ekim'de başlayan oy verme işlemi bugün Kahire ve İskenderiye'deki temsilciliklerde devam etti.

Seçmenler başkent Kahire'deki büyükelçilik binası ve İskenderiye kenti olmak üzere iki noktada oy veriyor. Yaklaşık bin 400 seçmenin kayıtlı olduğu Kahire ve İskenderiye'de Türklerin sandığa ilgisi düşüktü. Kahire Büyükelçiği'ndeki sandık başkanı Yahya Bal, çalışan Türklerin, akşam saat 21.00'e kadar oy kullanılacağını bildikleri için iş çıkışı geleceklerini belirtti. Bal, 7 Haziran'daki seçime göre katılımın düşük olduğunu aktararak buradaki fabrikalarda çalışan Türk vatandaşlarının kendilerini aradıklarını ve iş çıkışı gelip oylarını kullanacaklarını söylediklerini de vurguladı. Özellikle akşama doğru bir yoğunluk beklediklerini de ifade etti.

7 Haziran'daki seçimlerde Mısır'daki seçmen kütüğüne kayıtlı Türklerin sadece yüzde 40'ı sandık başına gitmişti. Sandık sonuçlarına göre AK Parti birinci, HDP ise ikinci olmuştu. Bir önceki seçimde hiç bir önlem almayan Mısır polisinin bu seçimde elçilik çevresini güvenlik çemberi içine alması dikkati çekti.

Öte yandan yurt dışında 26. Dönem Milletvekili Erken Genel Seçimleri için oy kullanma işlemleri bugün sona erecek. Gümrüklerdeki oy verme işlemi 1 Kasım’a kadar devam edecek.

54 ülkede kurulan sandıklarda toplam 2 milyon 895 bin 885 vatandaş kayıtlı gözüküyor. 7 Haziran seçimlerinde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların yarıdan çoğu sandık başına gitmemişti.

Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışında kullanılan oyların uçaklarda ve diplomatik kuryeler himayesinde 1 Kasım'dan önce Türkiye'ye getirileceğini açıkladı.