Çanakkale’nin Eceabat ilçesiyle kardeş şehir olan Avustralya’nın Oberon şehrinde Anzak anıtının açılışını Türklerle Avustralyalılar birlikte yaptı. Türkiye’den ve Avustralya’nın Auburn semtinden Türk toplum üyelerinin katıldığı açılışa, Oberon şehir sakinlerinin yanı sıra çevre köylerden de çok sayıda Avustralyalı ilgi gösterdi.

Yeni Güney Galler Eyalet Meclisi Milletvekili Peter Toole, Oberon Gaziler Derneği yetkilileri ve şehrin ileri gelenleri de açılış töreninde yerlerini aldı. Tören Avustralya ve Türk milli marşının okunmasıyla başladı.

Törende bir konuşma yapan Yeni Güney Galler Eyalet milletvekili Peter Toole Cihan Haber Ajansı’na verdiği özel röportajda, Türkiye ve Avustralya arasındaki ilişkilerin derinliğine işaret ederek, "Türklerle Avustralyalılar arasında çok özel bir yakınlık var. Bugün Oberon toplumu kollarını açtı, Türk misafirlerini kucaklayarak karşıladı. Bugünkü olay bizleri bir araya getirmesi yönüyle de büyük bir önem taşıyor." dedi.

Çanakkale’ye kırsal bölgelerden giden Avustralyalıların atlarla olan tecrübeleri nedeniyle Avustralya atlı askerleri olarak hizmet ettiklerini belirten Toole, bu nedenle Anzakları anan anıtta bir at figürünü kullandıklarını belirtti.

Törende, Türkleri temsilen bir konuşma yapan Avustralya Atatürk Kültür Merkezi yöneticisi Ömer Can Şirikçi, modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk’ü anlatan bir konuşma yaparak, Çanakkale’den getirdikleri toprağı Avustralyalılara hediye etti. Şirikçi, “Ben Avustralya’da doğmuş bir Türk olarak, burada milletimi temsil etmekten büyük bir gurur duydum. Bu anıt aynı zamanda bir zamanlar savaşan milletlerin çok iyi dost olabileceklerinin de bir kanıtıdır.” dedi.