Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığına kavuşan Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan, bağımsızlığının 24. Yıldönümünü büyük çoşkuyla kutluyor. Ülke genelinde bayram havası eserken, resmi törenlere halkın ilgisi yoğun oldu.

Başkent Aşkabat 20 bin seyirci kapasiteli stadyumdaki kutlama töreni, renkli görüntülere sahne oldu. Türkmenistan, her sene Bağımsızlık bayramını yurtdışından çok sayıda misafir davet ederek kutluyor. Bu seneki kutlamalara Türkiye’yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu da katılıyor. Bakan Topçu ve beraberindeki heyet, stadyumdaki törenleri izledi.

Türkmenistan’dan üst düzey devlet erkanının katıldığı tören, ülke milli marşının çalınması ile başladı. Ardından stadyumdaki gençler bağımsızlığın 24.yılı anısına '24' sayısı oluşturdu. Tören başlamasıyla balonlar havaya bırakıldı ve çeşitli halk oyunları gösterilerine geçildi. Atlı ve spor gösterileri düzenlendi.

Ülkenin çeşitli vilayetlerinden gelen sanatçıların sergilediği folklor gösterileri izleyiciler tarafından büyük alkış aldı. Stadyum elleri bayraklı ve balonlu çok sayıda Türkmen vatandaşı ile dolup taştı.

Türkmenistan’daki Bağımsızlık Bayramı kutlamaları yarın resmi törenler ile devam edecek. Başkent Aşkabat’taki Bağımsızlık Meydanı’nda resmi geçit töreni düzenlenecek. Ayrıca, Bağımsızlık anıtına çelenk bırakılacak. Bunun yanı sıra bayram dolayısıyla at koşusu düzenlenecek.

Ülke genelinde bayrak kutlamaları çeşitli etkinlikler ve konser programları ile devam ediyor. Çeşitli açılış törenleri gerçekleştirildi.
1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Türkmenistan, Orta Asya’nın doğalgaz zengini ülkesi. Zengin enerji kaynakları ile dünyanın gündeminde olan Türkmenistan, ayrıca 1995 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “daimi tarafsızlık” statüsünü kazanan tek devlet.