Dünya genelinde atçılık bakanlığı bulunan tek ülke konumundaki Türkmenistan'da, At Bayramı kutlamalarına başlandı.

Uluslararası düzeyde ve her yıl Nisan ayının son pazar günü düzenlenen kutlamalara, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ev sahipliği yapıyor. Usta binici ve atlara olan sevgisi ile bilinen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, bugün Aşkabat'ta Uluslararası Ahal Teke Atçılık Birliği'nin 5. Olağan Toplantısı gerçekleştirildi.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu binasında düzenlenen törene, dünyanın değişik ülkelerinden yabancı konuklar katıldı. At Bayramı kutlamaları 5. Uluslararası Ahal Teke Atçılık Birliği Konferansı ile başladı. Konferans öncesinde Devlet Başkanı Berdimuhamedov konukları ile Bakanlar Kurulu binası önündeki parkta bulunan 10 atın yer aldığı heykelin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından konferansın yapılacağı binaya geçildi.

Berdimuhamedov, konferansta yaptığı konuşmasında, Uluslararası Ahal Teke Atçılık Birliği’nin önemli bir kuruluş haline geldiğini ve hali hazırda birliğin 29 ülkede temsilcilerinin bulunduğunu söyledi. Kuruluşun Türkmen atlarının dünyada adının duyurulmasına önemli katkı sağladığına dikkat çeken Berdimuhamedov, ülkede atlara büyük değer verildiğini vurguladı. Türkmen lider, atların yetiştirilmesi için bundan sonra da çaba gösterileceğinin altını çizdi. Devlet Başkanı, Türkmen atlarının genetiğinin korunması ve saf Ahal Teke ırkının ortaya çıkarılması çalışmalarına da yoğunluk verildiğini, atların güzel ortamlarda yetişmesi için önemli yatırımlara imza atıldığını kaydetti.

Konferans kapsamında Devlet Başkanı Berdimuhamedov, yabancı konuklardan bazılarını At Bayramı ve ülkesinde 2015 yılının tarafsızlık ve barış yılı ilan edilmesi dolayısıyla 'Tarafsızlık Nişanı' ile ödüllendirdi.

Türkmenistan'da At Bayramı törenleri Pazar gününe kadar devam edecek. Yarın, Devlet Başkanlığı Ahal Teke Atçılık Kompleksi'nde 'Türkmen atları güzellik yarışması' düzenlenecek. Yarışmada, 2015 yılının en güzel atı seçilecek. Cumartesi ve pazar günleri ise hipodromlarda at yarışları olacak.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov at bayramı etkinliklerine yurtdışından yüzlerce misafiri davet ederek, bu güzel bayram coşkusunu herkes ile paylaşılmasını sağlıyor.

Dünyada At Bayramı sadece Türkmenistan'da kutlanıyor. 1992 yılından beri her nisan ayının son pazar günü ülkede büyük bir hazırlık yapılıyor. Başkent Aşkabat’ta, Ahal Teke atları ile ilgili olarak fuar ve sergi, güzellik yarışmaları düzenleniyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un iyi bir at binicisi olması ve Ahal Teke atlarına olan ilgi ve sevgisinin, ülkede bu konuda gerçekleştirilen faaliyetlere önem verilmesinde büyük rol oynadığı belirtiliyor.