Türkmenistan'da milli bayramlarda mahkumlara yönelik uygulanan af geleneği devam ediyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 27 Ekim Bağımsızlık Bayramı dolayısıyla bin 20 mahkumun serbest kalmasına yönelik af kararını imzaladı. Af kararnamesini Bakanlar Kurulu toplantısında imzalayan Berdimuhamedov, işlediği suçtan pişman olan vatandaşların her sene düzenli olarak uygulanan af uygulaması kapsamında serbest bırakıldığını kaydetti.

Berdimuhamedov, Devlet Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Savunma Bakanı'na mahkumların serbest bırakılmasına yönelik işlemleri hızlı bir şekilde yerine getirerek, 27 Ekim bayramını evlerinde geçirmeleri için imkan oluşturulması talimatını verdi. Türkmen lider ayrıca, serbest kalan mahkumlara iş verilmesi yönünde valilere de görev verdi.
Türkmenistan'da ilk kez 1999 yılında mahkumlara Kadir Gecesi affıyla başlayan bu uygulama son dönemlerde ülkenin önemli bayramlarında da devam ettiriliyor. Bu çerçevede yılda birkaç kez af yasası çıkıyor. En son Ramazan ayındaki Kadir Gecesi dolayısıyla af yasası çıkmıştı.