Japonya'nın Sendai kentinde gerçekleştirilen 3. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı’na katılan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, BM ile birlikte doğal afetler için bir merkez kurulmasını teklif etti. Konferansta katılımcılara hitap eden Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Orta Asya'da 'İklim Değişikliği Bölgesel Merkezi'nin kurulması yönündeki girişimleri için destek istedi. Bu merkez için Aşkabat'ta bütün olanakları sağlamaya hazır olduklarını ifade eden Berdimuhamedov, söz konusu merkezin bölgede küresel iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerine karşı mücadele etmek için önemli programları hayata geçirilebileceğini ifade etti.

BM Konferansı için Japonya'da çeşitli temaslarda bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile ikili görüşmelerde bulundu. Türkmen lider Berdimuhamedov, Sendai kentinde Japon İmparatoru Akihito ile de bir araya geldi.

Türkmen lider, merkezin bölgedeki doğal afetler riskini azaltmak için kapsamlı önlemlerin alınmasında öncelikli rol oynayacağının altını çizdi. Berdimuhamedov, Türkmenistan hükümetinin BM Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte bölgesel merkezin kurulması için bütün fizibilite çalışmalarını gerçekleştirdiğini söyleyerek, katılımcılardan bu projenin hayata geçirilmesi için destek istedi.

Türkmen lider ayrıca, bu ziyaret kapsamında Tokyo kentinde Japonya'nın önde gelen işadamları ile birlikte öğle yemeği programında buluştu. Türkmenistan ile Japonya arasındaki işbirliği alanlarının değerlendirildiği programda, özellikle petrol ve gaz sektöründeki yatırımlar ele alındı. Japonya teknolojisinin Türkmenistan'a getirilmesi, Türkmen pazarındaki Japon yatırım miktarının arttırılması gibi konular da masaya yatırıldı.