İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, cumhurbaşkanlığı sıfatıyla Türkmenistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Ruhani'nin Aşkabat ziyareti kapsamında, iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracak 18 işbirliği anlaşması imzalandı. İran ile Türkmenistan arasında; ekonomik işbirliği, çevre, ulaştırma, kültür ve eğitim alanında 18 maddelik anlaşmaya imza atıldı. İki ülke dışişleri 2015-2020 yıllarını kapsayan ortak eylem planını imzalarken, elektrik enerjisi alanında işbirliğinin daha da güçlendirilmesi kararlaştırıldı.

Dün akşam saatlerinde Türkmenistan'a gelen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Oğuzhan Köşkü'nde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından resmi törenle karşılandı. Konuk Cumhurbaşkanı Ruhani'nin makam aracı, iki ülkenin bayraklarını taşıyan atlı tören birliği eşlinde cumhurbaşkanlığı sarayına geldi. Resmi karşılama töreninin ardından Berdimuhamedov ile Ruhani baş başa görüştü. Görüşmede iki ülke dışişleri bakanları da hazır bulundu. Ardından liderler heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Daha sonra ikili işbirliği anlaşmaları imzalandı.

İmza töreninden sonra liderler basın toplantısı düzenledi. Ev sahibi ülke lideri Berdimuhamedov, basın toplantısında görüşmelerin çok verimli geçtiğini ve çok sayıda önemli anlaşmalara imza attıklarını kaydetti. Bu sene Şubat ayında Türkmenistan ile İran arasındaki diplomatik münasebetlerin başlamasının 23. yılının kutladıklarını söyleyen Berdimuhamedov, ikili ilişkileri ve bölgesel konuları görüştükleri söyledi.

Terör, yasadışı uyuşturucu, organize suçlara karşı ortak mücadele alanlarında görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Türkmen lider, Hazar Deniz'i konusunu da görüştüklerini belirtti. Her iki ülkenin de Hazar'ı dostluk ve barış denizi olarak görmek istediğini belirten Berdimuhamedov, Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesi amacıyla yapılan görüşmelere her iki tarafın da aktif katılım sağladığını ifade etti.

2014 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,7 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Devlet Başkanı Berdimuhamedov, İran ile bundan sonra da ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konusunda büyük ölçekli projelere imza atmak istediklerini kaydetti.

-TÜRKMENİSTAN GAZINI VE PETROLÜNÜ İRAN ÜZERİNDEN TAŞIMAYA HAZIRIZ-

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Türkmenistan'ın doğalgazını ve petrolünü İran üzerinden üçüncü ülkelere taşımaya hazır olduklarını söyledi. Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile Tahran, Duşanbe ve Astrahan'da bir araya geldiğini söyleyen Ruhani, bu görüşmeler sonrasında ikili ilişkileri üst düzeye taşıdıklarını belirtti. "Son yıllarda petrol ve doğalgaz alanındaki işbirliği önemli boyut kazandı. Bu alandaki işbirliğinin daha da üst seviyelere çıkarmak için kararlıyız. Türkmenistan'dan da daha fazla doğalgaz almaya hazırız" ifadesini kullanan Ruhani, Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattının sadece 3 ülke için değil, diğer bölge ülkeler açısından da son derece önemli bir proje olduğuna dikkat çekti. Türkmenistan ile demiryolu taşımacılığını 3 kat, karayolu taşımacılığını 2 kat arttırmak istediklerini belirten Ruhani, önümüzdeki 10 yıl içerisinde dış ticaret hacminin 60 milyar dolar seviyesine çıkarmak istediklerini dile getirdi. Ruhani, bunun için her iki ülkenin önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi. Türkmenistan'a sanayi ve diğer sektörleri için son teknoloji ürünleri konusunda destek vermeye hazır olduklarını ifade eden Ruhani, Hazar Denizi'nde de işbirliği arttırmak istediklerini söyledi. Konuk Cumhurbaşkanı Ruhani, Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov ile bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alışverişinde bulunduğu kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Aşkabat temasları kapsamında Türkmen-İran İş Forumu'na da katılacak. Ruhani, bugün resmi temaslarını tamamlayarak, ülkesine dönecek.

İran, Türkmenistan'ın önemli ticari ortaklarından biri. Türkmenistan'dan İran'a iki ayrı hat ile yaklaşık 16 milyar metreküp doğalgaz gönderiliyor. Bu rakamın 20 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.