Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un davetlisi olarak Aşkabat'ta resmi temaslarda bulundu. Söz konusu ziyaret, iki ülke ilişkilerinin önümüzdeki dönemde daha da güçlendirilmesi adına önem taşıyor.

Görüşmede liderler ticari ve ekonomik ilişkilerini arttırma kararı aldı. Dışişleri, sağlık, basın, kütüphanecilik alanlarında işbirliği anlaşmalarına imza atıldı. Ayrıca, iki ülke başkentleri arasında uçak ve tren seferlerinin yapılması yönünde görüş alışverişinde bulunuldu.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Tacik mevkidaşı Rahman'ı Bağımsızlık Meydanı'nda resmi tören ile karşıladı. Resmi törenin ardından Ruhiyet Sarayı'nda 1 saat süren bir baş başa görüşme gerçekleştirildi. Ardından liderler heyetler arası görüşmelere katıldı. Daha sonra dışişleri, sağlık, basın ve kütüphanecilik alanında işbirliği anlaşmalarına imza atıldı. Berdimuhamedov ile Rahman ortak bildiri imzaladı.

"TACİKİSTAN, ORTA ASYA'DAKİ ÖNEMLİ ORTAKLARIMIZDAN"

Gurbanguli Berdimuhamedov, basın toplantısında Tacikistan'ın Orta Asya bölgesinde önemli ortaklarından olduğunu kaydetti. Rahman ile başta ikili ilişkiler olmak üzere ülkelerin ilgi alanına giren uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini kaydeden Berdimuhamedov, "Orta Asya'da bölgesel güvenliğin sağlanması için çalışıyoruz. Afganistan'daki sorunların çözülmesine ayrı önem vermekteyiz. Bu ülkedeki sosyal sektördeki gelişmeler Afganistan'ın bölgesel projelere çekilmesiyle gerçekleşiyor. Bölgedeki su ve enerji sorunlarını görüştük. Ticari ilişkilerimi geliştirme kararı aldık. Enerji ve ulaştırma alanındaki işbirliğimiz stratejik boyuta taşındı. Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin doğalgaz boru hattı inşa ediliyor." diye konuştu.

RAHMAN: TÜRKMENİSTAN İLE İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ

Konuk Devlet Başkanı İmamali Rahman, Türkmenistan ile her alanda işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydetti. Tacikistan'ın dış politika stratejisinde Türkmenistan'ın ayrı bir konuma sahip olduğunu söyleyen Rahman, ticaret hacminin artırılması yönünde anlaştıklarını kaydetti. Ortak şirketlerin kurulması, ticaret evlerin açılması, ulaştırma sektöründe işbirliğinin arttırılması ve işadamlarının sık sık görüşmelerinin sağlanmasının ticari ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını ifade eden Tacik lider, Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan hattında ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırıldığını ve ulaştırma sektöründe oluşturulan altyapı ile çeşitli sektörlerde üretimin teşvik edildiğini belirtti.

Basın toplantısın ardından liderler, Ruhiyet Sarayı'ndan ayrıldı. Rahman'ın, akşam saatlerinde onuruna verilecek akşam yemeğinden sonra Türkmenistan'dan ayrılacağı kaydedildi.