Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'ye büyük bir jest yaptı. Ülkede ilk defa bir ülke devlet başkanı atlı birlik tarafından karşılandı. Bu sabah başkent Aşkabat'a gelen Gani'yi taşıyan makam aracına, ikamet ettiği Oğuzkent Oteli'nden Oğuzhan Köşk'üne kadar atlı birlik eşlik etti.

Daha sonra Oğuzhan Köşkü'nde konuk Cumhurbaşkanı Gani, Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından resmi tören ile karşılandı. Ardından liderler baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Enerji ve ulaştırma sektöründeki işbirliği konularının ön plana çıktığı görüşmeler kapsamında bir dizi ikili anlaşmalara imza atıldı. Gani ile Berdimuhamedov, ortak bildiriyi imzalarken, hükümet yetkilileri tarafından spor, elektrik enerji, dışişleri bakanlıkları ve eğitim alanında işbirliği anlaşmalarına imza atıldı.

-TAPİ PROJESİ AFGAN EKONOMİSİNİ İYİLEŞTİRECEK

Resmi görüşmelerin ardından liderler ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Berdimuhamedov, Afgan mevkidaşı Gani ile uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini kaydetti. Özellikle ikili işbirliğinde son yıllarda enerji ve ulaştırma sektörünün ön plana çıktığını söyleyen Berdimuhamedov, "Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz projesi çok önemli. Bu proje, Afgan ekonomisine 1 milyar dolar gelir ve 12 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Çok önem arzetiğimiz projenin bir an önce sonuçlandırılmasını istiyoruz. Ayrıca, Türkmenistan ve Afganistan jeopolitik bakımdan önemli bir bölgede yer alıyor. Afganistan hükümeti, Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ulaşım koridorunun oluşturulmasını teklif etti. Bu projeye sıcak baktık. Ulaştırma sektöründe başka da, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu hattı projemiz devam ediyor. Afganistan'a insanı yardımın her çeşidini vermeye hazırız. Elektrik ihracatımız devam ediyor. Bunun arttırılması için çalışıyoruz" dedi.

Afganistan ile ticaret hacminin 2014 yılında 1 milyar dolara ulaştığını söyleyen Berdimuhamedov, 2015 yılında bu rakamı 2 kat arttırmak istediklerini belirtti. Afganistan'da kalıcı barışın sağlanmasını ve bu ülkeyi ekonomik bakımından kalkınan bir ülke olarak görmek istediklerini belirten Türkmen lider, Afganistan'ın Türkmenistan sınırına yakın bölgelerinde çocuk hastanesi, çocuk yetiştirme yurdu, cami ve Türkmenistan'da üretilen çeşitli ürünlerin satılabileceği büyük bir mağaza inşa etmeyi planladıklarını ifade etti.

-AFGANİSTAN TRANSİT ÜLKE OLMAYA HAZIR

Konuk Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise Türkmenistan'a ilk ziyaretini gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Afgan yönetimi olarak Türkmenistan'ın enerji kaynaklarının Afganistan üzerinden Güney Asya ülkelerine taşınmasında işbirliği yapmaya hazır olduklarını dile getiren Gani, Türkmen gazının ve elektriğinin Pakistan ve Hindistan'a ulaştırılması için çaba göstereceklerini söyledi. Türkmenistan'dan elektrik, sıvılaştırılmış doğalgaz satın aldıklarını belirten Afgan lider, önümüzdeki yıllarda bu ürünleri daha fazla satın almaya hazır olduklarını ifade etti. Türkmenistan'ın enerji ve ulaştırma alanındaki girişimlerini desteklediklerini belirten Eşref Gani, bu sektörlerde Türkmenistan ile sıkı işbirliği yapmak istediklerini dile getirdi.