Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bölgesinde faaliyet gösteren Türkmen partileri, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin başkanlık süreci ve yazılması gündemde olan yeni anayasayı görüşmek üzere toplandı.

Bugün Erbil’in Çıvarçıra Oteli'nde bir araya gelen 17 siyasi Türkmen partisi temsilcisi, yazılması planlan yeni anayasası ve Barzani’nin başkanlık süreci ile fikir alışverişinde bulundu. Toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkmen Kalkınma Partisi Başkanı Muhammed Elhanli, toplantıya katılan partilerin tamamının ana konularda hemfikir olduğunu açıkladı. Elhanli:” Biz bir millet olarak tüm doğal haklarımızın anayasada korunmasını talep ediyoruz. Bunun için Türkmence dili resmi dil olarak anayasada yer almalı. Aynı zamanda Türkmenler Irak Kürdistan’ın ikinci milleti olarak kabul edilmeli."dedi.


Yeni anayasanın kabulünden sonra Türkmenlerin daha aktif bir şekilde Kürt Yönetimi'nde temsil edilmesini talep edeceklerini söyleyen Elhanli:” Şu ana kadar Türkmenler olarak başkanlık, başbakanlık ve meclis başkanlığı makamlarında temsil edilmedik. Bu üç erkin yardımcılığı Türkmenlere verilmesi gerekir." dedi.

Barzani’nin başkanlık süreci ile ilgili taraf olmayacaklarını belirten Muhammed Elhanli, bu konuda siyasi Kürt partileri arasında meydana gelebilecek her türlü uzlaşmaya destek vereceklerini vurguladı.