BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Hoşgörümüz şiddetin başladığı yerde bitmeli" dedi.

Tusk, Karadağ Başbakanı Milo Dukanovic ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Brüksel'de geçen hafta meydana gelen saldırılara değindi. Brüksel'in hala saldırıda ölenlerin yasını tuttuğunu dile getiren Tusk, "Bu saldırılar karşısında, Avrupa sadece bütünleşmemeli aynı zamanda güçlü de durmalı. Avrupa dayanışması ve özgürlük ancak bunlara direnç de eşlik ettiği zaman galip gelecektir. Hoşgörümüz şiddetin başladığı yerde bitmeli" dedi.

Sığınmacı krizi
Tusk, sığınmacı krizi konusunda ise "Türk planının bizim kurallarımız çerçevesinde uygulamaya konulmasında ilerleme kaydedileceğine inanıyorum. Bu, Yunanistan'daki insani krizi ele almada hayati" diye konuştu.

Sığınmacıların Avrupa'ya ulaşmak için kullandığı Orta Akdeniz güzergahı dahil tüm güzergahlara ilişkin çalışma yapılmasına da ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tusk, "Odaklanmamız gereken şey bu" ifadesini kullandı.

AB ve Türkiye, 18 Mart'ta sığınmacı krizinin çözümünde bir plan üzerinde anlaşmıştı. Planda, 20 Mart ve sonrasında Türkiye üzerinden Yunan adalarına giden sığınmacıların 4 Nisan itibarıyla Türkiye'ye gönderilmeye başlanması, aynı tarihte AB'nin de geri gönderilen her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye'den Suriyeli bir sığınmacıyı AB ülkelerine yerleştirmesi kayda alınmıştı.

Ankara'nın göçü yasal hale getirmek ve denizde ölümlerin önüne geçmek için sunduğu planın kabul edilmesinin ardından, Türkiye üzerinden Yunan adalarına giden sığınmacı sayısı düşmüştü ancak sığınmacılar, Libya ve Tunus üzerinden İtalya'ya ulaşmaya, Orta Akdeniz güzergahına yönelmeye başlamıştı.