Avrupa’nın birçok şehrinde müşteri ile ruhsatsız özel taksici arasında irtibat kurarak taksi sektörünün tepkisini çeken akıllı telefon uygulaması ‘Uber’ Berlin’de yenilgiye uğradı.

Berlin Eyalet Mahkemesi `Uber Black’ uygulamasının ticari amaçlı kullanımını başkent Berlin için yasakladı. Mahkeme, Uber Black’in haksız rekabete yol açtığına hükmetti. Karara göre şirket, sürücülere elektronik posta ve SMS gönderemeyecek, telefon açamayacak.

Yasakta Berlinli bir taksi şoförünün açtığı dava etkili oldu. Taksici kendileri için birçok kuralların, özel vergi ve sigorta ödemelerinin olduğunu ama bu kuralların Uber şoförleri için uygulanmadığından şikâyetçi olmuştu. Davacı aynı zamanda Uber Black şoförlerinin herhangi bir yolcu alma görevi almadan belli zamanlarda belli etkinliklerin yakınlarında durarak haksız rekabet şikayetinde bulunmuştu. Mahkeme tarafından karar ile alakalı yazılı gerekçe henüz sunulmadığı için hüküm henüz geçerli değil.

Uzun süredir devam eden tartışmanın bu kararla sona erip ermeyeceği ise merak konusu. Uber Black şirketin ‘limuzin servisi’ olarak biliniyor. Uber Pop’un aksine bu uygulamada, kendi arabaları ile değil, Uber tarafından kiralanan arabaları kullanan sürücüler söz konusu. Şirket bugünlerde bir veri skandalı sebebiyle de eleştirilerin hedefinde. Sebebi ise Richard Gutjahr adlı bir gazetecinin şirketin internette kaybolmuş eşya listesi yayınladığını ortaya çıkardı. Gazeteciye göre Uber’in bu listesi müşteri isimlerini ve cep telefonu numaralarını da içeriyor.