KKTC’de yeni hükümet kurma çalışmaları kapsamında UBP Genel Başkan Özgürgün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya UBP-DP Koalisyon Hükümeti’nde görev alacak Bakanlar Kurulu listesini sundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ü kabul etti. UBP Genel Başkan Özgürgün görüşmede Cumhurbaşkanı Akıncı’ya UBP-DP Koalisyon Hükümeti’nde görev alacak Bakanlar Kurulu listesini sundu. KKTC Anayasası’na göre, dün iki parti arasında imzalanan protokolle resmileşen ve Cumhurbaşkanı tarafından bugün atanan Bakanlar Kurulu’nun listesi, Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak. Meclis, bu amaçla bugün saat 13.30’da toplanacak. Yeni Bakanlar Kurulu’nun programı ise bugünden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından, Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak. Hükümet programının Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak. Güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemeyecek. Yeni hükümetin 50 sandalyeli Meclis’te 23 milletvekili bulunduğu için güvenoyunu bağımsızların da desteğiyle alması bekleniyor.
ÖZGÜRGÜN İLK KEZ BAŞBAKANLIK KOLTUĞUNDA
Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokrat Parti (DP), bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sundukları ve Kıbrıslı Türklerin 1974’ten bu yana 39’uncu hükümeti olan kabineyle KKTC siyasi tarihinde 3. kez koalisyon ortaklığı yapmış oluyor. UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili, 51 yaşındaki Hüseyin Özgürgün de Başbakanlık koltuğuna ilk kez oturacak.
ÖZGÜRGÜN KİMDİR?
Başbakanlık görevi bugün resmen başlayan UBP Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, 1965 yılında Lefkoşa’da doğdu. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Cambridge Üniversitesi Clare College’de İngiliz Dili ve Yönetim Bilimi eğitimi gördü. Voleybol Basketbol, Masa tenisi, Atletizm ve Futbol Milli Takımlarında oyuncu, bunun yanısıra spor alanında yönetici olarak çeşitli kademelerde hizmet verdi. Bir süre özel sektörde yönetici olarak çalıştı.
6 Aralık 1998, 14 Aralık 2003 Genel Seçimlerinde ve 20 Şubat 2005 Erken Genel Seçimlerinde Lefkoşa Milletvekili seçildi. Ulusal Birlik Partisi Grup Başkan Vekili ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevi yaptı. 27 Aralık 2005’te UBP Genel Sekreterliği görevine getirildi.
Ocak 2005’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliğine, Kıbrıs Türk Temsilcisi olarak seçildi. Burada Avrupa Demokrat Grubu (EDG) ve Siyasi İşler Komitesi üyesi olarak da görev yaptı.
11 Şubat 2006 tarihinde yapılan UBP Olağanüstü Kurultayında UBP Genel Başkanı olarak seçildi ve 16 Aralık 2006 tarihine kadar bu görevi yürüttü.
19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2009 tarihinde kurulan Eroğlu Hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. 27 Mayıs 2010 tarihinde kurulan İrsen Küçük hükümetinde de bu görevi yürüttü.
28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi. 31 Ağustos 2013 tarihinde yapılan UBP Kurultayında Genel Başkan seçildi.