Fransa Alpleri'ne 150 yolcu ve mürettebatla birlikte çakılan uçağı kasten düşürdüğü belirtilen yardımcı pilot Andreas Lubitz’in Düsseldorf’taki evinde savcılık arama yaptı.

Düsseldorf Savcılığı, pilot hakkında ipuçları verebilecek ve pilotun içinde bulunduğu durumu açıklamaya yardımcı olabilecek çok sayıda dökümana el koydu. Bild gazetesinin edindiği bilgiye göre 27 yaşındaki pilot Andreas Lubitz, bundan 6 yıl önce psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle pilot eğitimine ara verdi. Gazete bu rahatsızlıkların yaklaşık bir buçuk yıl sürdüğüne dikkat çekti.

Pilotun psikolojik sorunlar yaşadığı ve depresyon geçirdiği haberlerinyle ilgili savcılık yorum yapmadı. Savcı pilota ait psikolojik rahatsızlık belgeleri sorusunu da cevapsız bıraktı.

Ancak Düsseldorf Savcılığı pilot Andreas Lubitz’in uçağı düşürdüğü gün raporlu olduğunu ortaya çıkardı. Bu gelişme ise Almanya’da tartışmaları farklı bir boyuta taşıdı.

KOKPİT KURALI DEĞİŞİYOR; PİLOT TEK BAŞINA KALAMAYACAK

Federal Havacılık Birliği Genel müdürü Mathias von Randow, bundan sonra uçak güvenliği için kokpitte uçuş anında yalnız kalınmayacağini açıkladı. Büyük Alman havayolu şirketlerinin bu kararda hemfikir olduğunu belirtti. Yeni uygulamanın aciliyetinin olduğu kabul edilerek hemen bugün hükümet ile konunun görüşüleceği duyuruldu.

Randow’dan öncede Kuzey Ren Vestfalya Ulaştırma Bakanı Michael Groschek bu konu ile ilgili ‘kokpitte dört göz’ prensibinden bahsetmiş ve iki pilotun varlığının güvenlik açısından zaafiyeti ortadan kaldıracağını dillendirmişti. Groschek ayrıca bu güvenlik açığının acilen giderilmesinide istemişti.

Öte yandan siyasilerin dile getirdiği ‘kokpitte dört göz prensibinin’ bazı ülkelerde zorunlu olmasa da uygulandığı öğrenildi. Prensibe göre kokpitteki personelden birinin dışarı çıkması ancak kokpite başka bir kabin görevlisinin gelmesi ile mümkün olabiliyor. Alman Air Berlin havayolları bugün itibariyle bu prensibi uygulayacağını açıklarken, Norwegen Air ise en kısa zamanda bu prensibi hayata geçireceğini duyurdu. Ayrıca İcelandair, Air Canada ve Easyjet şirketlerinden yapılan açıklamarda da kokpit kurallarının değiştirildiği kaydedildi.