Ugandalı akademisyen Dr. Abdulfettah Katende, "Türk hükümetinin kendi yaptığı hatalar için Hizmet Hareketi'ni günah keçisi ilan etmesi çok üzücü." dedi.

Afrika’nın en önemli yüksek öğrenim kurumlarından Uganda Makerere Üniversitesi Din ve Barış Araştırmaları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Abdulfettah Katende, ülkesindeki Türk okulları ve Hizmet Hareketi’ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Uganda’da çok sayıda Türk okulunun faaliyet gösterdiğini ifade eden Katende, "Okullar Ugandalı öğrencileri eğitiyor, akla ve ruha hitap ediyorlar. Ülke genelinde yapılan sınavlarda en iyi 10 okul içerisinde yer alıyorlar. Ülkede oldukça popülerler." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın okulların kapatılması talebinin ülkesinde de tartışıldığını belirten Katende, "Bu konu konuşuldu ve hükümetimiz bunu kesin olarak reddetti. Uganda bağımsız bir ülke ve ülke için neyin faydalı ya da zararlı olacağına kendisi karar verebilecek durumda. Öncelikle bu okullar Türk çocuklarını değil, Ugandalı çocukları eğitiyorlar. Okullarla ilgili herhangi bir problemimiz yok. Cumhurbaşkanı daha kısa bir süre önce yeni bir okul binasının açılışını yaptı. Bu açılış, hükümetin okulları net olarak desteklediğini gösteriyor." dedi.

"Başka bir ülkenin cumhurbaşkanının gelip bizim için neyin iyi, neyin kötü olduğunu söylemesini beklemiyoruz." diyen Katende, "Bu hareketin ülkemize ve eğitim sistemimize katkısının öneminin farkındayız. Hizmet'i kendi problemleri için günah keçisi ilan eden başka insanları dinleyemeyiz." dedi.

Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve gelişmeleri takip ettiğini belirten Abdulfettah Katende, "Türk hükümetinin kendi hataları için Hizmet Hareketi’ni günah keçisi ilan etmesi çok üzücü. Hizmet Hareketi tek bir kişiden çok çok büyük. Dünyadaki herkes çok iyi biliyor ki Hizmet Hareketi bir terör örgütü değil." değerlendirmelerinde bulundu.

Uganda’dan yurt dışındaki arkadaşlarına hediye olarak ülkenin en meşhur ürünlerinden ananas götürdüğünü belirten Katende, Türkiye’de bu tartışmanın yapılmasını şaşkınlıkla karşıladığını belirtti.