İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne konuk olan Yunanistan’ın iktidar partisi Syriza’nın üyesi ve Doğu Anglia Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Marina Prentoulis, Türkiye’nin yerini Avrupa Birliği içinde gördüklerini ancak Birliğin kendi içerisinde bir reforma ihtiyaç duyduğunu söyledi. Prentoulis, AB’nin gerekli reformları yapmaması halinde bazı ülkelerin Euro Alanı’ndan çıkabileceğini ileri sürdü.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluğun geçerli olduğunu, Syriza’nın Türkiye’nin geleceğini AB içinde gördüğünü belirten Prentoulis, "Bu bölgede çok fazla çatışma ve istikrarsızlaşma durumu var. Yunanistan burada barış ve istikrar sağlanmasında merkezi bir rol oynamak istiyor. Yunanistan’ın karşı karşıya kaldığı sorunlar AB’nin zayıflıklarını da ortaya çıkardı. Durum gösteriyor ki AB değişmek zorunda. Türkiye’ye biraz beklemesini ve izlemesini öneriyorum. AB’nin ne yönde değişeceğini gözlemlemesi ve buna göre karar vermesi gerekir." dedi. Yunanistan’da yaşanan ekonomik ve siyasal krizi takip ettiğini, bunun üzerine araştırmalar yaptığını ifade eden Prentoulis, vatandaşların ana akım siyasi partilere güvenini kaybetmesiyle Ocak 2015 seçimlerinde Syriza’nın yüzde 36 oy oranına çıkarak iktidara geldiğini aktardı.

‘KEMER SIKMAYA ALTERNATİF ÇÖZÜMLER’

Prentoulis, Syriza’nın temel vaadinin Avrupa Merkez Bankası, IMF, Avrupa Komisyonu’nun bulunduğu üçlünün kemer sıkma politikalarına karşı çıkmak ve alternatif çözümler üretmek olduğunu kaydetti. Partinin iktidara geldiğinden bu yana emekli, asgari ücret ve maaşlara yapılması planlanan kesintilere karşı politikalar geliştirdiğini belirten Prentoulis, partinin ilk yaptığı işin 2015 yılında dış borcun milli gelirin yüzde 178 oranına ulaşmasına karşı önlemler aldığını anlattı.

AVRUPA ‘DİNLEMEK’ İSTEMİYOR

Prentoulis, "Birinci yaptığımız şey Avrupa ile bu kısıntılarla görüşmelere başladık. Aşırı öneriler olmamasına rağmen Avrupa dinlemek bile istemiyor. Yine de Syriza’nın meclisten ilk geçirdiği yasalardan bir tanesi, yoksulluk sınırının altında olan 200 bin aileye yönelik rahatlatıcı önlemlerden oluştu. Ekonomik krizin getirdiği insani kriz bir şekilde atlatılmış oldu." dedi.

‘KOPMA TARAFTARI DEĞİLİZ’

İktidar partisinin Avrupa Birliği içindeki ülkelerden ve partilerden ekonomik ve siyasi meselelere farklı bir mantıkla yaklaştığını aktaran Prentoulis, birlik içerisinde reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ancak birliğin bu mantıkla sürmesi durumunda birçok ülkenin birer birer Euro Alanı’ndan ayrılmak durumunda kalacağını vurgulayan Prentoulis, "Avrupa Birliği’ni Kuzey ve Güney alanı olarak görmek lazım. Yunanistan’ın çektiği zorlukları, aslında İspanya ve İtalya da çekiyor. Aynı eğilimler orada da var. İkinci problem aslında AB’nin demokratik bir yapı olmamasıdır. Ayrılmaya doğru giden ülkelerden birine örnek vermek gerekirse İngiltere. Biz kopmanın taraftarı değiliz, AB’nin gelişmesi taraftarıyız." diye konuştu.