Ukrayna’da bir yıla yakın süredir devam eden iç savaşı sonlandıran 12 Şubat tarihli Minsk Anlaşması’nın uygulanmasında sorunlar yaşanıyor. Doğu Ukrayna’da savaşan ayrılıkçı milis güçler ağır silahları sınır hattından çektiklerini savunurken, Kiev yönetimi geri çekilmenin olmadığını, sadece yer değiştirme olduğunu iddia etti.

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı Eduard Basurin, yerleşim birimlerin olduğu alanda sınır hattından planlandığı şekilde ağır silahların çekildiğini açıkladı. Ukrayna’nın çekilme ile ilgili açıklama yapmadığını hatırlatan Basurin, “Biz ağır silahların Debalsevo, Horlivka, Donetsk ve Telmanovo’dan çekilme işlemini tamamladık.” dedi.

Ukrayna ordusunun şiddete başvurması ya da saldırı gerçekleştirmesi durumunda, bugün çekilen tüm ağır silahların eski yerlerine götürüleceği uyarısında bulunan Basurin, “AGİT ve Kızıl Haç henüz Ukrayna tarafından herhangi bir güvenlik garantisi almadı. Uluslar arası gözlemcilerin Donetsk Havalimanı civarından Ukrayna ordusuna ait cesetleri alması gerekiyor…” çağrısında bulundu.

Ukrayna ordusu operasyon sözcüsü Andriy Lisenko ise Donbas’ta milis güçlerin ağır silahları geri çekmediğini, ağır silahların Mariupol’a yakın bir bölgeye yeniden yerleştirildiğini iddia etti.

Kiev’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Lisenko, “Düşman gücü ağır silahlarını ve personelini Mariupol’a yakın bölgeye taşıdı. Donetsk sektöründe Piski kasabasında ve Lugansk sektöründe de Stahanov ve Brianka’ya yerleştiler. Ancak henüz silah sesleri tamamı ile susmadı…” eleştirisi getirdi.

Milis güçlerin planlı bir çekilme yapmadığını, bu yöndeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunan Lisenko, “Ukrayna tarafı ağır silahları çekmeye hazır. Minsk Anlaşması’nda öngörüldüğü şekilde çekilme için alt yapı hazırlıkları yapıldı.” dedi.

Doğu Ukrayna’da barışın sağlanması için uygulamaya konan anlaşmaya göre ay sonuna kadar ağır silahların tamamı ile çekilmesi gerekiyor. Sonraki 5 günde esirler tamamı ile takas edilmesi ve Donbas’ın statüsü için anayasa değişikliği çalışmalarının başlaması planlanıyor.