Almanya’nın başkenti Berlin’de temaslarda bulunan Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenük, Almanya Başbakanı Angela Merkel görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Batılı ülkelerinden savunma silahları isteyen Yatsenük: “Ukrayna’nın doğusunda çatışmaların sayısı azaldı, ama buna rağmen Ukrayna tarafından kayıplar devam ediyor. En son Minsk’te varılan ateşkes anlaşmasından bu tarafa 75 Ukrayna askeri öldü ve yaklaşık 400 askerimiz yaralandı. Minsk anlaşmalarına uyulmalı çünkü, bu krizden tek çıkış yoludur.” dedi.

Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile sağlanan ateşkese uyulmamasını eleştiren Angela Merkel ise: “Ateşkesin tam olarak uygulanması ve ağır silahların geri tam olarak çekilmesi gerekir.” dedi.

Ateşkesi sağlamak için çabaladıklarını belirten Yatsenük, Ukrayna’nın doğusunda seçime gitmek istediklerine dikkat çekti.


Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuşmasında, Ukrayna'da Rus yanlısı ayrılıkçılar ile sağlanan ateşkesin tam olarak yerine getirilmemesi ve ağır silahların geri çekilmemesini eleştirdi.

ALMANYA, UKRAYNA’YA 500 MİLYON EURO VERECEK

Merkel, Ukrayna'ya ekonomik olarak destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Daha sonra iki ülke arasında Ukrayna’ya 500 milyon Euro verilmesi hususunda anlaşma metni imzalandı. Almanya’dan gelecek fonun 200 milyon Euro’su bütçe desteği için 300 milyon Euro’sunun ise Ukrayna'daki altyapı projelerine harcanması bekleniyor.

Yatsenük Almanya temasları çerçevesinde Berlin'de Konrad Adenauer Vakfı'nda bir konuşma yaptı. Alman iş ve siyaset çevrelerinin temsilcileriyle bir araya gelen Yatsenük, Alman işadamlarını ülkesine yatırıma davet etti.