Ukrayna’nın doğu bölgesinde iç savaş şiddetlendi. Son bir haftadır devam eden çatışmalarda 700’den fazla Ukrayna askeri öldüğü iddia edilirken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko 600 civarında ayrılıkçı milis gücün öldürüldüğünü açıkladı.

Mariuopol’da dün yerleşim birimlerine yapılan saldırıda en az 30 kişi ölürken, yüze yakın kişi de yaralanmıştı. Saldırı ile ilgili Kiev yönetimi ve milis güçler birbirini suçlamayı sürdürüyor.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nde konuşan Poroşenko, “Son iki günde bölgede 600 civarında terörist öldürüldü. 8 adet Grad roket imha edildi. Sadece Cumartesi günü 110 milis gücü öldürüldü ve 90’ı da yaralandı.” şeklinde konuştu.

Donbas’ta barış için Minsk Anlaşması’nın öncelikleri olduğunu ifade eden Poroşenko, “Biz başka alternatif görmüyoruz. Minsk Anlaşması’nın zarar görmesine izin vermemeliyiz. Üçlü Temas Grubu’nun çalışmaları dahil, Anlaşma’nın tam olarak uygulanmasını garanti altına almak zorundayız.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı pazartesi günü Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi’nin Ukrayna krizini ve ortak atılabilecek adımları ele alacağı bilgisini verdi. Poroşenko, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve diğer yabancı ortakları ile görüşmeler yaptığını belirtti.

RUSYA VE ABD’DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’yi telefonla arayarak sivil yerleşim yerlerine yönelik artan saldırıları ele aldı. Bölgede durumun kötüye gittiğini ifade eden Rus Bakan, Ukrayna yönetimine baskı yaparak askeri çözüm alternatifinden vazgeçirmelerini istedi. İki bakan ağır silahların yerleşim yerlerinden çekilmesi ve bir an önce ateşkes rejimine dönülmesi çağrısında bulundu. Kerry de barış görüşmelerinde formatın genişletilmesini önerdi.

Cumartesi günü yerel milis gücü yetkilisi Eduard Basurin son bir hafta içinde 780 Ukrayna askerinin öldüğünü, 50 askerin de esir alındığını açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Aralık 2014’de doğu bölgelerinde ateşkes ilan etmişti. Donetsk Havalimanı ve diğer bölgelerde son haftalarda çatışmalar şiddetlendi. Barış görüşmelerinde herhangi bir ilerleme sağlanamaması da ölümlerin artmasına neden oldu.

BM verilerine göre Nisan 2014’den bu yana Donbas’da devam eden iç savaşta 5000’den fazla kişi hayatını kaybetti.