Gazprom Başkanı Aleksey Miller ön ödemeli anlaşmaya göre Ukrayna’nın iki gün içinde ödeme yapmaması durumunda sevkiyatın duracağını, bunun Avrupa transit geçişi ile ilgili de tehdit oluşturacağını söyledi.

Türkiye de Rusya’dan aldığı doğalgazın 10 milyar metreküpünü Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı’ndan alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna transit geçişinde sorun olması durumunda Türkiye’nin alternatifi olmadığı uyarısında bulunmuştu.

Basına değerlendirmede bulunan Miller, “Ukrayna ön ödemeyi zamanında yapmadı. Bugün itibari ile sadece 219 milyon metreküp doğalgazın borcu ödendi. Bu durumda Ukrayna’ya gönderilen doğalgaz iki gün içinde kesilebilir. Avrupa transit sevkiyatı ile ilgili de ciddi risk oluşturuyor…” dedi.

Ukrayna enerji şirketi Naftogaz Şubat ayında günlük 20 milyon metreküp doğalgaz alımı yaptı. Ay ortasında miktar 30 milyon metreküpe çıkarılırken hafta sonunda 46 milyon metreküpe yükseldi. Naftogaz 114 milyon metreküp doğalgaz talep ettiklerini, sadece 47 milyon metreküp alım yaptıklarını açıkladı.

Gazprom’a göre ise Şubat ayında Ukrayna’ya arz 715 milyon metreküpe ulaştı. Rusya 19 Şubat’tan itibaren Donetsk ve Lugansk bölgelerine günlük 12 milyon metreküp doğrudan doğalgaz veriyor.

Rusya ve Ukrayna arasında en eski sorunlardan biri olan doğalgaz sevkiyatı ve ödemeler 2014 yazında ön ödemeli sisteme geçilerek geçici çözüm bulunmuştu. Avrupa Birliği’nin aracı olması ile Aralık ayında kriz çözülerek Ukrayna’ya sevkiyat yeniden başlamıştı.

Ön ödemeli “kış paketi” anlaşmasına göre Gazprom 1 Nisan 2015’e kadar bin metreküp için 100 dolar indirim yaptı. Anlaşmaya göre Ukrayna’nın 5 milyar dolarlık borcundan 3 milyar dolarını ödemesi gerekiyordu.