Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, cumhurbaşkanı sıfatıyla Orta Asya’nın doğalgaz zengini ülkesi Türkmenistan’a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Dün akşam Aşkabat’a gelen Poroşenko, bugün Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya geldi. Liderler, iki ülke arasında son dönemde düşüş yaşayan ekonomik işbirliğinin arttırılması, ortak sanayi üretim tesislerinin kurulması, Türkmenistan’ın petrol ve diğer enerji kaynaklarının Ukrayna’ya sevkedilmesi konusunda anlaştı.

Petro Poroşenko, Aşkabat’taki Bağımsızlık Meydanı’nda resmi törenle karşılandı. Ardından Berdimuhamedov ile Poroşenko, Ruhiyet Sarayı’nda ilk olarak baş başa görüştü ve ardından heyetler arası görüşmelere katıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı , Türkmenistan’a kalabalık bir heyet ile ziyaret ediyor. Poroşenko, Berdimuhamedov ile yaptığı görüşmede, bugüne kadar ziyaret ettiği ülkeler arasında kalabalık bir heyet ile ziyaret ettiği ülkelerin başında Türkmenistan’ın geldiğini kaydetti. Konuk Cumhurbaşkanı, kendisine eşlik eden heyette, Bakanlar Kurulu üyelerinin yarısından fazlasının bulunduğunu, ayrıca dev şirket yetkililerin ve rektörlerin yer aldığını ifade etti.

Resmi görüşmelerin ardından iki ülke arasında tarım, sanayi ve turizm alanlarında işbirliği anlaşmalarına imza atıldı. Ayrıca, ülkelerin bazı üniversiteleri arasında da işbirliğini öngören anlaşmalar parafe edildi. Berdimuhamedov ile Poroşenko ise ortak bildiriye imza attı.

POROŞENKO: TÜRKMENİSTAN ÖNEMLİ, GÜVENİLİR VE UZUN VADELİ ORTAĞIMIZ

Türkmenistan’a cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk ziyaretini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını kaydeden Poroşenko ortak basın toplantısında yaptığı konuşmasında, “Türkmenistan, önemli, güvenilir ve uzun vadeli ortağımız. Bu nedenle, Türkmen yönetimi ile her alanda işbirliğimizi arttırmak istiyoruz. Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile başta ikili münasebetler olmak üzere uluslararası ve bölgesel konuları değerlendirdik. Türkmenistan ile yeniden işleme sanayisi alanında ortak üretim tesislerinin kurulması yönünde görüştük. Bu tesislerde sadece Türkmenistan piyasası için değil, aynı zamanda bölge ülkeleri için de ihraç edilebilinecek kapasitede olması için gayret gösterilecek.” dedi.
Poroşenko, Türkmenistan ile sanayi alanındaki ilişkilerini güçlendirmek için Sanayi Konseyi’nin kurulması yönünde anlaştıklarını ifade etti.

BERDİMUHAMEDOV: TÜRKMENİSTAN PETROL ÜRÜNLERİ SEVKETMEYE HAZIRIZ

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ortak basın açıklamasında, Ukrayna’ya yakıt ve enerji kaynaklarını göndermeye hazır olduklarını kaydetti. Berdimuhamedov ayrıca, yakıt ve enerji sektöründe Ukrayna ile ortak projeler hayata geçirebileceklerini belirtti.

“Ulaştırma sektöründeki işbirliğine daha fazla önem veriyoruz. Türkmenistan halihazırda, bölge ülkeleri ile ulaştırma, lojistik ve transit geçişler alanında önemli projelere imza atıyor. Ukrayna’yı güçlü liman ülkesi olarak görüyoruz. Bu alanda işbirliği yapmak istiyoruz” diyen Berdimuhamedov, Ukrayna ile ilişkilerinin iyi seviyede olduğunu ifade etti.

UKRAYNA, TÜRKMENİSTAN İLE ENERJİ İŞBİRLİĞİNE SICAK BAKIYOR

Poroşenko’nun heyetinde yer alan Başbakan Yardımcısı, Bölgesel Kalkınma, İnşaat, Kamu ve Toplum Hizmetleri Bakanı Gennadiy Zubko Ukrayna basınına yaptığı açıklamasında, Türkmenistan ile doğalgaz boru hattı inşasında işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.

“Türkmenistan için doğalgaz kaynaklarının ihraç yolları çeşitlendirmek önemli. Türkmen yönetiminin gündeminde, Türkmenistan’dan Afganistan üzerinden Hindistan’a ulaşacak boru hattı projesi bulunuyor. Biz de bu projede yer alabiliriz.” diyen Bakan Zubko, ayrıca petrol ürünlerinin sevkiyatı yönünde de görüşmelerin yapıldığını belirtti.
Zubko, Ukrayna için Türkmen gazının sevkiyatının önemli olduğunu söyleyerek, bunun için sevkiyat yollarının araştırılması gerektiğinin altını çizdi. Ukraynalı bakan, bu nedenle halihazırda Türkmenistan petrolünün sevkiyatı yönünde görüşmelerin yapıldığını söyledi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve beraberindeki heyet, bugün akşam resmi temaslarını tamamlayarak, ülkesine dönecek.