Rusya ve Batılı ülkeleri Soğuk Savaş’ın eşiğine getiren Ukrayna krizinde çözüm çabaları sürüyor. Rusya, Ukrayna ve AGİT temsilcilerinden oluşan Üçlü Temas Grubu somut adımlar atmak için Belarus’un başkenti Minsk’te bir araya geliyor.

Üçlü Temas Grubu temsilcilerinin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile 28-29 Ocak’ta görüşmeler yaptığı, atılacak adımların çerçevesinin belirlendiği ifade ediliyor. Temas Grubu, Minsk toplantısında atılacak adımlarla ilgili bağlayıcı bir anlaşma için çalışmalarda bulunacak.

Tarafların, bağlayıcı bir acil ateşkes anlaşması, ağır silahların yerleşim alanlarından çekilmesi, 19 Eylül 2014’de imzalanan Minsk Memorandum’unun baz alınması, temel gıda ve insani yardımların zorlukların yaşandığı Donetsk ve Lugansk bölgelerine ulaşımında tüm engellerin kaldırılması ve karşılıklı olarak esirlerin aşamalı olarak takası konularında anlaşma sağlaması bekleniyor.

Minsk’te 30 Ocak’ta yapılması planlanan görüşme bir gün gecikmeli olarak yapılabilecek.

Kazakistan’ın başkenti Astana'da 15 Ocak’ta Normadiya Format, (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımı ile) olarak nitelenen görüşmeler ertelenmişti.

Donbas olarak tanımlanan Doğu Ukrayna’da son haftalarda şiddetlenen çatışmalar ise devam ediyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı son 24 saat içinde 15 Ukrayna askerinin öldüğünü, 30 askerin de yaralandığını açıkladı. Bölgede devam eden iç savaşta bugüne kadar 5 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.